Antalya'da meslek liselerinde eğitim gören 38 bin öğrenci, seri üretim yapan fabrikalarla yarışıyor. Üretilen ürünlerle okullar ve resmi kurumların ihtiyaçları karşılanırken 45 alan ve 97 dalda eğitim gören öğrenciler ekonomiye destek sağlıyor. Özellikle mobilya ve metal bölümlerinden elde edilen gelirler birçok işletmenin cirosunu ikiye katladı. Toplamda 95 okulda, öğrencilerin atölyelerde ürettiği ürünlerle 19.6 milyon lira gelir sağlandı.
TÜRKİYE İKİNCİSİ
Türkiye genelinde okulların döner sermayelerinde elde edilen gelirler bakımından Antalya, Ankara'nın ardından Türkiye'de ikinci sırada yer aldı. Meslek liselerinde üretilen ürünlerin önündeki en büyük engellerden olan ve serbest piyasayla rekabeti engelleyen yüzde 15 oranındaki gelir vergisi yüzde 1'e indirilince okullar rahatladı ve rekabet şansı arttı. Öğrencilerin ürettiği malzemelerin satış karlarından elde edilen gelirin bir kısmı öğrencilere veriliyor.
LİSELİ ÇIRAKLAR
Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 9 okulda meslek lisesi bünyesinde başlattığı mesleki eğitim programları kapsamında çıraklar da üretime katkı koydu. Artık lise diploması sahibi olabilen çıkarlar haftada 1 gün okula gelerek geri kalan günler üretim yapıyor. 9'uncu sınıftan itibaren maaş, sigorta ve iş garantisi verilen çıraklar, baştan sonra kadar üretim sürecinin içinde yer alıyor. Bu yıl 6 bin 451 yeni kayıtın yapıldığı bilgisi verildi.
DEKORATİF ÜRÜNLER
En yüksek ciro elde eden kolların başında gelen Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi toplamda bin 200 öğrenci ile üretim yapıyor. Özellikle ahşap ve metal alanında üretilen sınıf donanımları ve dekoratif ürünler ana sınıfları, kreşlere ve resmi kurumlara satılırken otellerden de talepler geldiği belirtildi. Okulun yüzde 10'unu kız öğrencilerin oluşturduğunu söyleyen Müdür İnci Bacak, "Kız öğrencilerimiz üretimin tasarım aşamasında yer alıyor. Mobilya tasarımlarını bilgisayar ortamından çiziyorlar, ahşap ve metal bölümlerinde bunlar ince işçilikle işlenerek ortaya kaliteli ürünler çıkıyor" dedi.
ELEKTRİK DE ÜRETİYORLAR
Antalya'da ilk ve tek olan 'Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Güneş Enerjisi' bölümü Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bulunuyor. Okulun çatısında bulunan 2 güneş enerji santrali sayesinde öğrenciler kendi elektriklerini kendileri üretiyor. Çoğunluğu kız olan 120 kişilik bölümde öğrenciler ürettikleri elektriği okula dağıtarak 3'te 1'lik kısmını güneşten karşılıyorlar. Günlük 15 kw elektrik üretildiğini belirten Müdür Hüseyin Tarakçı, "Bu şimdilik okulumuzdaki kullandığımız güvenlik kamerası, ses sistemi, idari odalar ve bilgisayarlar gibi elektronik aletlerin kullanımını karşılıyor. Santral kapasitemizi arttırmamız durumunda fazla ürettiğimiz elektriği dağıtıcı firmaya satmayı hedefliyoruz" dedi.