Çin'in Wuhan kentinde görülen ve Avrupa'ya yayılıp Türkiye'ye de sıçrayan koronovirüse karşı hem dezenfektanlı hem de fırsatçılara karşı denetimli mücadele artırıldı. Antalya'da kapalı ve açık mekanlar tek tek dezenfekte edildi. Maske, dezenfektan, kolonya gibi hijyen sağlanması için talep gösterilen ürünleri fırsata çevirmek isteyenlere karşı Antalya Ticaret İl Müdürlüğü bünyesindeki Piyasa Gözlem ve Denetim Ekipleri sahada çalışıyor. Ekiplere polis ve belediye zabıtası da destek veriyor.
İL GENELİ DENETİM
Eczane, ecza depoları ve gıda maddesi satan mağazalarda denetimler artırıldı. 8 kişiden oluşan denetim ekibi 19 ilçede fırsatçıları kıskaca aldı. Denetimlerde fiyat etiketi olmayan ürünlere ürün başı 130 lira ceza kesildi. Fahiş fiyatın tespitinde ise 100 bin liraya kadar ceza uygulanıp Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi. Ekipler şimdiye kadar 108 eczane ve ecza deposunu denetledi. Vatandaşlara çağrıda bulunan yetkililer fahiş fiyat ve etiketi olmayan işletmeler için 'ALO 175' hattına ihbarda bulunmalarını istedi.
MASKEDE FIRSATÇILIK
Denetimlerde fırsatçıların en çok cerrahi maske satışında uyguladıkları fahiş fiyat dikkat çekti. Ocak ayında 18 satılan maskenin Şubat ayında 50 liraya, 1 liradan alınan maskenin 2 liradan, 39 liradan alınan bir maskenin aynı ay içinde 100 liraya, Şubat ayında ise 250 liraya, 39 liradan alınan bir maskenin 100 liraya, şubat ayında bu rakamın 250 liraya çıkması gibi yaklaşık yüzde 800'lük artışla. Ekiplerin fahiş fiyat denetim verileri Ticaret Bakanlığı'na gönderildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri de fiyat denetimine çıktı. Tahıl Pazarı ve civarındaki toptancılar, eczaneler ile medikalciler denetlendi. Özellikle kolonya, dezenfektan, maske, el sabunu ve genel temizlik maddelerine yönelik denetim yapan ekipler her hangi bir olumsuzluğa rastlamadı.
İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI
Antalya, Isparta ve Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Ticaret Borsası ve Antalya ile Isparta Esnaf Odaları Birlikleri fırsatçılara uyarıda bulundu. ATSO Başkanı Davut Çetin, "Odamız bu konuda vatandaşlarımızdan ve sektörlerimizden gelecek şikayetlerin takipçisi olacak. İşletmelerimiz bu dönemde müşterilerine güven vermeye daha fazla önem vermeli, piyasada fırsatçılığa ve tedirginliğe karşı birlikte hareket etmelidir" dedi. ITSO Başkanı Mustafa Tutar da, "Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak disiplin mekanizmalarını çalıştıracağımızı ve bu haksızlıkları yapan firmalara hak ettikleri cezaları vereceğimizi, vatandaşı mağdur edenlere karşı sessiz kalmayacağımızı herkes bilmeli" diye konuştu. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş ise, "Haksız fiyat artışı yapan firmalarla ilgili disiplin mekanizmalarını çalıştıracağız. Haksızlık yapan firmalara hak ettikleri cezaları vereceğiz" ifadelerini kullandı. ATB Başkanı Ali Çandır, "Haksız fiyat artışı yapan firmalara karşı affımız olmayacak" dedi. AESOB Başkanı Adlıhan Dere de, fırsatçılara ve provokatörlere prim verilmemesi gerektiğini belirterek panik havası oluşturulmamasını istedi.
HER YER DEZENFEKTE EDİLDİ
BÜYÜKŞEHIR Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipler il genelinde dezenfekte çalışması yaptı. Resmi kurum ve kuruluşlarındaki ofisler, ortak kullanım alanları ve birimler en ince ayrıntısına kadar dezenfekte edildi. Aspendos Antik Tiyatrosu'nda Serik Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından, tarihi Kaleiçi, Muratpaşa Belediyesi ekipleri tarafından dezenfekte edildi. Özel kıyafetli ekipler, turistlerin geçtiği Hadrianus Kapısı, sokakları ve Hıdırlık Kulesi'ni her türlü bakteri ve virüse karşı ilaçladı.
MASKELİ TUR YAPILDI
KORONAVIRÜS salgını nedeniyle dünya genelinde birçok turist tatil planlarını iptal ederken, Antalya'ya 9 kişilik Tayvanlı turist grubu geldi. Maske takarak önlem alan Tayvanlı turistler, İstanbul'dan başlayan gezinin Kapadokya, Antalya, Pamukkale, Kuşadası olmak üzere devam edeceğini söyledi.