ÖZEL gıdalar arasında gösterilen ve faydaları saymakla bitmeyen bal ve diğer arı ürünlerine ilgi, son yıllarda büyük artış gösterdi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği verilerine göre son 5 yılda kişi başına düşen bal tüketim oranı yüzde 5 arttı. Doğal besin, antibiyotik etkilerinin yanı sıra tıpta tamamlayıcı tedavilerde de kullanılan arı ürünleri, kanserli hastalardan bebek bekleyen çiftlere umut oluyor.
DOĞURGANLIĞI ARTIRIYOR
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organik Tarım Bölümü öğretim Görevlisi ve Apiterapi Araştırma Geliştirme ve Uygulama Derneği Başkanı İbrahim Yavuz, arı sütünün arılarda olduğu gibi insanlarda da doğurganlığa etki ettiğini söyledi. Arı ürünlerinin insan sağlığı için kullanılan ürünlerin başında geldiğini belirten Yavuz, AÜ kampüsü içerisindeki Antalya Teknokent'te AR-GE çalışmaları ve üretim yaptıklarını söyledi. 45 yıldır arılarla iç içe olan bir aileden geldiğini belirten İbrahim Yavuz, "Arı ürünleriyle tedavi (Apiterapi) tıp tedavisine tamamlayıcı bir rol üstlenmekte" dedi.
TÜP BEBEK TEDAVİSİ
Arılardan bal, propolis, arı sütü, arı zehri, polen ürünlerini elde ettiklerini ifade eden Yavuz, kullanıldığını da kaydeden Yavuz, "Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta kanser tedavisinde yardımcı olarak kullanılıyor. Hücre yenileyici özelliği var. Tüp bebek tedavisinde de yumurta ve sperm kalitesini artırmak amacı ile kullanılmaktadır" diye konuştu.