Antalya'da?
yaşayan Sibel Cesur Efe, 2015 yılındaki Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından otel işletmeciliğini bırakarak, tarıma yöneldi. Eşiyle birlikte gittiği Japonya tatilinde şeker otu (stevia) bitkisini görüp etkilenen Sibel Cesur Efe, Antalya'nın Aksu ilçesinde 500 metrekare alanda şeker otu bitkisini yetiştirmeye başladı. Şu anda 230 dönüm arazide üretim yapan Sibel Cesur Efe, TÜBİTAK destekli kurduğu fabrikasında şeker otunu işlemeye başladı. İşlenmiş şeker otunun kilosunu 50 ile 100 dolar arasında ihraç eden Efe, ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Efe, "Stevia yani şeker otu, şekerin girdiği her yerde kullanılıyor. Sıfır kalorili ve insan sağlığına zarar vermiyor. Çok fazla işlenmiyor. 500 metrekarede başlamıştık şu an 230 dönüme kadar çıkarttık. Bu işi artırarak devam etmek istiyoruz" dedi. Efe, işlenmiş şeker otunu yurtdışına ihraç ettiklerini söyledi.
KİLOSU 50-100 DOLAR
Efe, "İşlenmiş ürünlerde saflık oranı değişiyor. İşlediğimiz şeker otunun kilosunun 50-100 dolar arasında satış portföyümüz var" dedi. Efe, Stevia'nın diyabet, şeker ve birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını, bakterileri öldürdüğünün kanıtlandığını anlattı.