Antalya'nın Alanya ilçesinde karı koca turiste sahte altın satışı ilçeyi ayağa kaldırdı. Turistlere sahte altın satan kuyumcu şikayet üzerine yakalandı. Polisin yaptığı baskında 20 kilo sahte altın ele geçirildi. İlçede özellikle kadınlar paniğe kapıldı. İş dünyası olaya büyük tepki gösterdi.
İKİNCİ KEZ DENEDİ
Olay, 2018 yılında Danimarkalı bir çifte 7 bin 500 Danimarka kronu karşılığında 6 bin 450 lira ödeyerek 2 sahte altın yüzük satan Medet Tiker'in, aynı turistlere yeniden sahte altın satmaya çalışması üzerine ortaya çıktı. Ülkelerine giden Danimarkalı turistler alyansların rengi atınca altının sahte olduğunu öğrendi. Bu yıl Nisan ayında Alanya'ya yeniden gelen Danimarkalı çift, Tiker'in dükkanına giderek yüzüğü değiştirmek istedi. 1 yüzük ve 1 kolye ucu beğenen Danimarkalı çift, değişim için ek olarak 5 bin 500 kron daha ödedi. Çift, bu altınların da sahte olduğunu öğrenince soluğu poliste aldı. Polis, Atatürk Caddesi Keykubat Bulvarı'nda Medet Tiker'e ait 2 kuyumcu dükkanına baskın yaptı. İş yerlerinde gerçek altın bulunmazken, 20 kilo 318 gram sahte altın ele geçirildi.
TESCİLLİ DOLANDIRICI
Turizmde sektör temsilcileri ve oda başkanları durumu turizme darbe olarak değerlendirdi. Alanya Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşoğlu, söz konusu kişiden daha önce kendisinden şikayetçi olduklarını ve dükkanının kapatıldığını söyledi. Çavuşoğlu, "Bu kişinin işi kuyumculuk değil, sahtecilik, dolandırıcılık. Özellikle de turistlere sahte altın satma konusunda tescilli biri. Bu ilk olayı değil, birkaç yıldır sürüyor. Öncesinde yine bir turiste, 18 ayar üç adet altın zincir yapacağını söyleyip, ardından sahte altın vererek dolandırdığı biliniyor" dedi. Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir ise olayın bir cinayet olduğunu ileri sürdü.
CİNAYETLE EŞ DEĞER
Demir, "Turistin seneye de Alanya'yı tercih etmesi için Alanya'dan memnun ayrılması, kazıklanmaması, fahiş fiyat uygulanmaması ve dolandırılmaması lazım. Bir dolandırıcılık yüzlerce turistin buraya gelmesine engel olur. Bu tür olaylar turizme darbedir, en ağır ceza verilmelidir. Bu olay bütün kuyumcuları zan altında bırakır ve ekmeklerine zehir sürmüş olur. Güvenilirliğimizi sarstı. Bizim gözümüzde ha adam öldürmüş, ha turizmi öldürmüş. Hiçbir farkı yok" diye konuştu.
DİĞER ESNAFIN SUÇU NE
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Şahin de sahte altın olayının diğer esnafları da etkileyebileceğini vurguladı. Şahin, "Bizim için Alanya'mızın menfaatleri önemli. Alanya'mıza ve ekonomimize kim zarar veriyor, helal kazancıyla evine ekmek götürmek isteyen diğer esnaflarımızı zan altında bırakıp onların ekmeğine darbe vuruyorsa biz gerekeni yaparız. Bir kişinin tüm esnafa zarar verme hakkı yok. Alanya'mıza gelen misafirlerimizin kandırılmasına da asla müsaade edemeyiz. Biz gerekeni yaptık. Konuyu adli mercilerimize havale ettik" diye konuştu.
KADINLAR TELAŞTA
OLAY Alanya'da daha önce bu kuyumcudan alışveriş yapan kadınları da korkuttu. Sosyal medya üzerinde bir araya gelen kadınlar, nasıl bir yol izlemeleri gerektiklerini tartıştı. Kadınların yaptığı, "Kuyumculardan aldıklarınızın ayarlarını kontrol ettirin", "Dubai altınını 14-18-22 ayar diye satıyorlar", "Kimse size acımıyor, gidin şikayet edin", "Kuyumcu kasalarındaki altınlarınıza da mukayyet olun" yorumları dikkat çekti.
AYŞEN KURT TANIDIKTAN ŞAŞMAMALI
BEN aile kuyumcumuzdan alışveriş yapıyorum. Tanımadığım kuyumcudan altın almayız. Alanya'da önüne gelen kuyumcu açıyor, bunların hangisi sahte bilemeyiz.
ÇIĞDEM AYDIN İLK DEFA DUYDUM
BEN altını güvendiğim ve tanıdık kişilerden alıyorum. İlk defa Alanya'da sahte altın satan kuyumcu duydum böyle olmaması gerekir.