Yağlı güreş sezonu nisan ayında başladı. Ramazan ayına kadar devam eden güreşler büyük mücadelelere sahne oldu. Verilen bu moladan istifade, İzmir Bergama'dan Samsun Terme'ye kadar yapılan güreşlerle ilgili okurlarımıza bir derleme yapalım.
Er meydanı heyecanının ateşi bu sezon İzmir'de yandı. 21 Nisan 2019 tarihinde İzmir Bergama Belediyesi tarafından düzenlenen yağlı güreşlerin Başpehlivanı Ali Gürbüz oldu. İkinci Ertuğrul Dağdeviren olurken, üçüncülük kürsüsünde Ali Yanatma ve Süleyman Aykırı yerlerini aldı.
Heyecan, 23 Nisan 2019 tarihinde Yalova Altınova Belediyesi tarafından düzenlenen yağlı güreşlerle devam etti. Bu güreşlerde Başpehlivan Osman Aynur oldu. İkincilik kürsüsünde Şaban Yılmaz olurken, üçüncülüğü ise Ertuğrul Dağdeviren ve Ahmet Kavakçı paylaştı. Er meydanının merkezi Antalya'da ise ilk güreşler Kumluca ilçesinde gerçekleşti. 26- 27-28 Nisan 2019 tarihlerinde Kumluca Belediyesi tarafından yapılan yağlı güreşlerde Başpehlivan Ali Gürbüz oldu.
ALİ GÜRBÜZ YİNE İDDİALI OLDUĞUNU GÖSTERDİ
İzmir'in ardından ikinci kez zirveyi kazanan Gürbüz bu sezon iddialı olduğunu ortaya koydu. Güreşlerde ikinci
Nedim Gürel olurken, üçüncüler Orhan
Okulu ve İsmail Koç oldu.
DAĞDEVİREN İYİ BAŞLADI
YAĞLI güreş heyecanı 3 Mayıs 2019 tarihinde Balıkesir'de sürdü. Sındırgı Belediyesi tarafından düzenlenen yağlı güreşlerin Başpehlivanı Ertuğrul Dağdeviren olurken, ikinci Ali Gökçen üçüncüler ise Onur Şenel ve Hüseyin İyican oldu.
4 Mayıs 2019 tarihinde İzmir Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen yağlı güreşlerin Başpehlivanı ise İsmail Koç olmayı başardı. İkinciliği Ertuğrul Dağdeviren elde ederken, üçüncülüğü Recep Kara ve Nedim Gürel paylaştı.
MANAVGAT SON DURAK
Sezonun Karadeniz'deki ilk güreşi ise Samsun'da gerçekleşti. 5 Mayıs 2019 tarihinde Samsun Terme Belediyesi tarafından düzenlenen yağlı güreşlerin Başpehlivanı Tanju Gemici oldu. İkinci Mehmet Yeşil Yeşil olurken, üçüncüler Hamza Köseoğlu ve Faruk Akkoyun olmayı başardı. Ramazan ayı öncesi son heyecan ise Manavgat'ta yaşandı.
5 Mayıs 2019 tarihinde Antalya Manavgat Belediyesi tarafından düzenlenen yağlı güreşlerin Başpehlivaı Serhat Gökmen oldu. İkinci Nedim Gürel olurken, üçüncülük kürsüsünü Orhan Okulu ve Furkan Durmuş Altın paylaştılar.
İLK DÖRT ARASINA GİRDİ
KUMLUCA güreşlerinin üç gün sürmesi, geleneksel olması, sezonun iddia bakımından ilk güreş olması ve küçük orta küçük boy, küçük orta büyük boy ve büyük orta boyunda final yapan güreşçilerin bir üst boya çıkması ile farkını ortaya koydu. Kumluca güreşleri önem bakımından Türkiye'de yapılan güreşlerde ilk dört sırada yer aldı. Bu nedenle Kumluca güreşlerinde kürsüye çıkanların, Kırkpınar'da da kürsü yapma ihtimali yüksek görülüyor.
BANA KALIRSA, GECE GÜREŞLERİ UYGUN DEĞİL
YAĞLI güreşlere ramazan molası verilmesi, gece güreşleri gündeme geldi. Ancak, geleneklere ve maneviyata bağlı olduğu bilinen Türkiye Güreş Federasyonu mübarek ayda ne gündüz ne de gece güreşlerine izin vermemelidir.
Zaten gündüz güreşleri ismi 'dualı çayır' olan er meydanının ruhuna uygun olmaz. Güreşlerde pehlivanlar güreşirken ezan sesi duyulunca ezana saygısızlık olmasın diye dualı çayırda pehlivanlar güreşi bırakır. Cazgırlar anonslarında salavat getirir. Maneviyat yağlı güreşlerin ana unsurudur.
Benim görüşüm bunu bozmayalım derim. Güreşler sabah saat 09.00'dan akşam 20.30'a kadar sürdüğü için ramazanda yapılan güreşler tat vermeyi bırak eziyet olur.
Hele ki o gece güreşinde iddiadan öte olsa olsa şenlik ve karnaval güreşi olur.