Antalya'da FETÖ'nün medya yapılanmasına karşı yürütülen soruşturmada ikinci perde açıldı. Gazete sayfalarını FETÖ'ye para karşılığı satıp örgütün propagandasını yapan gazete, 2016 yılında KHK ile kapatılmıştı. Antalya Gazetesi'nin o dönemki sahibi Ali Orhan ile Sorumlu Yazıışleri Müdürü Hasan Yavaşlar hakkında 3 yıl sonra 'Terör örgütüne üye olma, bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlamasıyla dava açıldı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Savcısı tarafından hazırlanan iddianame Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İki fazeteci için 2.5 yıl ile 7.5 yıl ceza isteniyor.
SİSTEMATİK PROPAGANDA
Savcının iddianamesinde, "Şüphelilerin savunmaları, müşteki ifadesi, şüphelilerin FETÖ/ PDY terör örgütüne müzahir Antalya Gazetesi'nde SGK kayıtlarının olması, hep birlikte değerlendirildiğinde sahibi ve sorumlu yazıişleri müdürü oldukları Antalya Gazetesi'nde 2014 ve 2016 yılları arasında terör örgütünün güdümünde yayınlar yaptıkları, örgütün 17/25 Aralık'ta örgüt üyesi yargı mensupları eliyle yaptığı operasyona Ali Orhan'ın sosyal medyada 17 Aralık 2013 tarihinde attığı 've beklenen an geldi' 25 Aralık 2013'te 'recep'e ayrılık, tayyibe yolculuk, erdoğana karanlık göründü' şeklinde mesajlarla destek olduğu, ileride yapacağı silahlı darbe girişimine toplumda alt yapı oluşturmak maksadıyla yayınlar ve toplumda örgütün herhangi bir siyasi misyonu olmamasına rağmen hükümet aleyhine sistematik propaganda yaptıklarına" dikkat çekildi.
ÖRGÜT ÜYESİ SUÇLAMASI
İddianamede, "Ali Orhan ve Hasan Yavaşlar, bu anlamda örgütün ileri gelen sorumluları Erdoğan Çiğdem ve Nevzat Ayvacı gibi isimlerle röportajlar yayınlayıp örgütten gelen köşe yazılarını kendi imzalarıyla yayınladıkları ve böylelikle örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettikleri, FETÖ/PDY Silahlı Törer Örgütü'ne yardım etme suçunu işlediklerine dair hakkında kamu davası açılması için yeterli şüphe oluştuğu anlaşılmıştır" denildi.
7.5 YIL HAPİS
FETÖ'ye gazetelerinin sayfalarını satan ve örgütün propagandasını yaptıkları ile sürülen Ali Orhan için TCK'nın 314/2 maddesine göre 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasından 6 yıldan 7.5 yıla kadar ve TCK 220/ maddesine göre 'Terör örgütüne bilerek yardım etme' suçlamasından 2.5 yıldan 6 yıl 3 aya kadar hapis, Hasan Yavaşlar için ise TCK 220/7 maddesi gereğince 'Terör örgütüne bilerek yardım etmek' suçlamasıyla 2.5 yıldan 6 yıl 3 aya kadar hapis ile cezalandırılması talep edildi. Orhan ve Yavaşlar'ın ceza alması durumunda TCK'nın 53/1-4 maddeleri gereğinde kamu haklarından mahrum bırakılmaları da talepler arasında yer aldı. Halen yeril bir televizyonda program yapan Ali Orhan ile Sarı Basın Kartı ömür boyu iptal edildikten sonra halen yerel bir gazetede çalışan Hasan Yavaşlar, Haziran ayında yapılacak ilk duruşmada adalete hesap verecek.
BİR TARİHİ YOK ETTİLER
MILLI mücadeleye katkı sağlamak için 9 Eylül 1922'de Antalya'nın ilk gazetesi olarak yayın hayatına başlayan ve o dönemde çok önemli bir misyon üstlenen Antalya gazetesinin düştüğü durum kurucusu ile sonraki merhum sahiplerinin kemiklerini sızlatmıştı. Darbe girişişimi öncesi adeta FETÖ yayın organı haline gelen 'Milli Mücadele'nin gazetesi Antalya, darbecilikten kapatıldı. 28 Temmuz 2016'da FETÖ'nün Antalya medya yapılanmana yönelik operasyonunda gözaltına alınan 14 kişiden tutuklanan 12 kişi arasında Antalya Gazetesi sahiplerinden Onur Fazıl Soydal ve babası CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sıtkı Soydal da yer almıştı. Operasyonda tutuklanan 12 kişiden bir bazıları çeşitli cezalar aldıktan sonra ya tahliye edilmiş ya da adli kontrol ile serbest bırakılmıştı. Örgütün Antalya Medya İmamı Tuncer Çetinkaya ise öldü denilmesine rağmen Almanya'ya kaçtığı ortaya çıkmıştı.