Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Külliye'de çiftçilerle buluşmasında verdiği tarım ve hayvancılıkta üretim odaklı yeni destek müjdeleri Antalya'da sektörü umutlandırdı. Destekler kapsamında çiftçinin mazot maliyetinin yarısını devletin ödemesi, küçükbaş ve büyükbaş yetiştiricileri için devlet sübvansiyonlu kredi imkanı sunulması başlıklarının öne çıkması çiftçiyi sevindirdi. Antalya'da özellikle 300 başa kadar damızlık koyun ve yem temini için kredi imkanının kentten köye tersine göçü hızlandıracağı vurgulandı. Ancak Antalyalı üretecinin beklentisi daha yaygın olan keçi üretimine de destek sağlanması oldu.
KÖYE GERİ DÖNÜŞ SAĞLANABİLİR
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, tarımın stratejik önemine dikkat çekerek, "Tarım üretimine destek verilmesi köyden kente göçün önüne geçilmesinde ve köye dönüş konusunda çok faydalı olacak. Ayrıca, mazotun yarısının devlet tarafından ödenmesi tarımdaki girdiyi önemli ölçüde azaltacak" dedi. ATSO Başkanı Çetin, desteğin devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ VURGUSU
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da, desteklerin tarım sektörünün daha iyi yerlere gelmesi için önemli adımlar olduğunu söyledi. Mazot desteğinden yararlanma şartlarından olan ÇKS konusunda Antalya'da parçalı tapuların yoğunluğu nedeniyle sorun yaşanabileceği uyarısında bulunan Çandır, "Fiziki koşulları sağlayanlara da ÇKS belgesine bakılmaksızın destek verilmesi yönünde bir adım atılmalı" diye konuştu. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de ÇKS sorununa değinerek, tapu sorunları olanlara yönelik bir uygulama yapılması gerektiğini vurguladı. Alp, "100 dönümde üretim yapan bir çiftçi, tapu sorunları nedeniyle sadece kayıtlı olan 10 dönümlük arsada mazot desteği alabilecek. Mazot desteği sayesinde sebze ve meyve fiyatlarına olumlu yönde yansımalar olacak" dedi.
KEÇİYE DESTEK TALEBİ
Antalya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Antalya'nın bir milyon 200 bin küçükbaş varlığının 750 binini keçilerin oluşturduğuna dikkat çekti. Öztürk, "Keçi üreticilerinin de 300 başa kadar destekten yararlanmasını istiyoruz. Destek, köyden kente göçlerle boşalan atıl mera alanlarının yeniden değerlendirilmesi imkanı sağlayacak" dedi. Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşcı da verilecek kredi desteğinin hayvancılık sektörüne adeta bir serum olacağını anlattı.
NASIL BAŞVURULACAK
Mazot maliyetinin yarısını devlet ödeyecek ve başvurular 23 Şubat'ta başlayacak. Üreticiler 'ÇKS'ye kayıt olup Tarım Müdürlüklerine başvurulacaklar. TİGEM aracılığıyla 300 başa kadar damızlık koyun ve yem temini için Ziraat Bankası'ndan kredi verilecek. Krediler 2 yıl ödemesiz, 7 yıl vadeli olacak. Bunun için başvurular TİGEM'e yapılacak. TARSİM'e başvuran yetiştiriciler de sosyal güvence kapsamına alınacak.
HUBUBAT VE PAMUK
Mazot desteği hububat ve pamuk üreticilerini mutlu etti. Elmalı Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş, hububat üretiminde giderin yaklaşık yüzde 70'inin mazot olduğunu belirterek, "Ekimden, hasada kadar tüm işlemlerde mazot kullanılıyor. Mazota verilecek böyle bir destek, bankadan verilecek krediden çok daha makbule geçer. Üreticiye nefes aldırır" dedi. Pamuk üreticisi Hakkı Tunç, mazot giderinin üretimdeki en büyük harcama kalemlerinden biri olduğunu belirterek, "Bu mazotun yarısının devlet tarafından karşılanması üretici için inanılmaz büyük bir destek olur. Pamuk üretiminde bir düşüş vardı. Son üç yıldır devletin verdiği desteklerle bu geriye döndü. Şimdi bu mazot üretimiyle birlikte bu daha da artar" ifadelerini kullandı.