Mersin'de güneşli ve sıcak havalar, kış ayı olmasına rağmen bazı nektarin bahçelerinde ağaçların çiçek açmasına sebep oldu. Nektarinlerin çiçek açtığını gören vatandaşlar şaşkına dönerken, çiftçiler ise bu durumdan endişeli.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğinin artık kendini gösterdiğini vurgulayarak, "Hepinizin de bildiği gibi uzmanların küresel iklim değişikliğiyle ilgili yaptığı yorumlar artık yavaş yavaş gözlenmeye, yaşanmaya başladı. Sıcaklıkların artacağı, yağışların azalacağı, doğal afetlerin daha fazla yaşanacağı bir dönem olacağı konusunda uzmanlarımız yorum yapıyordu.
Bu yıl gerçekten hiç görmediğimiz bir şekilde kış mevsimi gayet ılık ve yağışın az olduğu bir sene olarak geçiriyoruz. Bunun da neler yaptığını görüyoruz. Normalde bu mevsimde nektarin çiçeklerinin açmaması lazım ama iklim şartlarından dolayı, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesinden dolayı nektarin bahçesi çiçek açtı. Bu ağaçlar erkenci olmasına rağmen bu tarihte açmaması gerekiyordu.
En az 15-20 gün sonra bu çiçeklerin yavaş yavaş açması gerekiyordu. Dolayısıyla bu önümüzdeki günlerde Allah korusun yaşanabilecek bir soğuk hava veya aşırı yağış bu çiçeklerin soğuktan yanmasına, kurumasına ve yağıştan dolayı da tozlanmamasından dolayı meyve olmayabilir. Bu bir risk. İnşallah bu bahsettiğimiz durumlar yaşanmaz" şeklinde konuştu.
"ÜLKELER ARTIK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE SEBEP OLACAK BİR TAKIM ÇALIŞMALARDAN VAZGEÇMELİ"
Küresel iklim değişikliğinin birçok olaya sebep verdiğinin altını çizen Gökçel, "Biz küresel iklim değişikliğiyle alakalı, insanoğlu olarak doğaya ne kadar kötü anlamda müdahale ediyorsak artık doğa da bize bizim müdahale ettiğimiz şekilde bize karşılık veriyor. Dolayısıyla gelişmiş ülkeler başta olmak üzere bütün ülkeler bu küresel iklim değişikliğine sebep olacak bir takım çalışmalardan vazgeçmeli. Doğayı gelecek nesillere yaşanabilir bir biçimde bırakabilmek için askeri müşterekte bütün ülkeler buluşmalı ve elimizden gelen bütün çabaları bu anlamda göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.
"EKİM AYI SONUNA KADAR HASAT YAPIYORUZ"
Mersin'in şeftali üretiminde önemli bir il olduğunu da vurgulayan Gökçel, "Burası belki de rakım anlamında denize 20-30 metre yükseklikte. Biz buradan bin 500 rakıma kadar başta şeftali olmak üzere bütün sert çekirdekli meyveleri çiftçilerimiz diğer meyve ve sebzelere alternatif olarak dikiyorlar. Bu bölgenin bir avantajı var. Denize sıfır rakımda yetiştirilen bu meyveler normal Akdeniz kuşağında olan ve bizim gibi yetiştirici konumunda olan ülkelerden en az 15-20 gün önce meyveyi hasat ediyoruz.
Hem iç piyasada kendi insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz hemde yurt dışı pazarlarına en erken biz girmiş oluyoruz. Buda çoğu zaman avantaj oluyor. Biz burada Nisan ayının başında örtü altında hasada başlıyoruz, Ekim ayının ortasına kadar bin 500, bin 600 rakımlı yerlerde hasadımızı tamamlıyoruz. Bu aslında Mersin'in, Çukurova'nın tarımsal anlamda ne kadar önemli bir olduğunu, ne kadar önemli bir üretim merkezi olduğunu gösteriyor.
Maalesef bu kadar çeşitli, bu kadar yoğun üretimin yapıldığı bu bölgelerde çiftçilerimiz gelirlerinden memnun değiller. Çiftçilerin üretim maliyetlerinin üzerinde ürünlerini satabileceği sistemin hayata geçmesi lazım" diye konuştu.