Akdeniz Üniversitesi eski Rektörü İsrafil Kurtcephe hakkında yürütülen FETÖ soruşturması iddianamesine dayanak oluşturan sebze tohumu üretiminin iptal edilmesindeki sır perdesini aralayan isim olan Prof. Dr. Bülent Samancı SABAH Akdeniz'e konuştu. Samancı, verdiği ifadesinde Teknokent'te geliştirip ürettikleri yerli sebze tohumu projesinin İsrail'in isteği üzerine iptal edildiğini ileri sürmüştü.
O ZİYARET YOK MU?
Prof. Samancı, Akdeniz Üniversitesi'nde 2010 yılında Teknokent'te Akça Tohumculuk Arge Sanayi A.Ş'yi Metin Yerlikaya ile birlikte kurduklarını, 17 dekarlık kapalı ve açık alanda üretim yaptıklarını belirterek, yerli tohum projelerinin FETÖ'nün MOSSAD ile işbirliği sonucu iptal edildiğini iddia etti. Dönemin İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'nin üniversiteyi ziyareti sonrası bütün işlerin tersine gittiğini anlatan Prof. Samancı, "Anadolu'nun köylerini dolaşarak tohum örnekleri topladık. Teknokent'te 9 çeşit tohumu geliştirmiştik. Basında 'Türkiye kendi tohumunu üretiyor' diye haberler çıktı. Biz ilk geliştirdiğimiz biber tohumlarından 6 milyon adet üretip piyasaya sürecekken o malum ziyaret gerçekleşti" dedi.
İSİMLERİNİ ALDI
Bu ziyaretin ardından üniversitenin güvenlik müdürünün serada çalışırken yanına geldiğini de belirten Prof. Dr. Samancı, "İsrail Büyükelçisi'nin ziyaretinin ardından üniversitenin güvenlik müdürü yanıma geldi. 'Hocam çalışanların isimlerini bize ver. MOSSAD içeriye ajan sokmuş olabilir. Bize bu projede çalışanların isimleri gerekli' dedi. Ben de 15 çalışanın ismini verdim. Bu isimler muhtemelen MOSSAD'a verildi" diye konuştu.
BENİ UZAKLAŞTIRDILAR
Prof. Dr. Samancı, bu gelişmelerin ardından bir sabah projeyi yürüttüğü seraya M.Y. adlı bir kişinin, yanında R.U. adlı dünya kick boks şampiyonu diye tanıttığı bir kişi ile geldiğini belirterek "Bu kişi bana 'Bundan sonra dışarıda çalışacaksın' diyerek bağırdı. Ben ayrılmak istemedim ve tehdit edildim. Bu kişi ile mahkemelik olduk. Tehditten 5 ay hapis cezası aldı" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Bülent Samancı, yaşadıklarını soruşturma kapsamında Antalya Emniyet Müdürlüğü KOM Şube'de tek tek anlattığını da söyledi. Projenin engellenmesinde bir takım insanların İsrail'den milyonlarca dolar aldığını duyduğunu da ifadesinde anlattığını vurgulayan Prof. Samancı sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bunları ispatlayamadığım için şimdiye kadar konuşmadım. Ama devlet bulup ortaya çıkartabilir."
YERLİ TOHUMA AZ KALDI
Çalışmaların tamamlanması halinde Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurtulacağını da kaydeden Samancı, "Ancak bir takım gizli güçler buna engel oldu. O günkü yaşadığım olaylar bugün daha net anlaşılıyor. FETÖ'nün kimlerle işbirliği içinde olduğu ortada. Yarım kalan çalışmaları şu anda özel bir sektörde devam ettiriyorum. Devletimin emrindeyim. Yakında ülkemiz ürettiğim tohumlarla dışa bağımlılıktan kurtulacak, tohum ucuz olunca sebze de ucuzlayacak" diyerek sözlerini tamamladı.
EMEKLİLİĞE ZORLANDIM
Yaşananların ardından maddi manevi olarak çok yıprandığını da belirten Prof. Dr. Samancı, "Ben bilim adamıyım. Yaptığım çalışmalar ile ülkeme milyarlarca dolar para kazandırmayı hedeflerken kendimi tehditler ve baskılarla ne olduğunu anlamadığım bir üniversite ortamında buldum. Projenin iptali ile ülkem milyarlarca dolar kaybetti. Ama bu işlerde MOSSAD'ın parmağı olduğuna inanıyorum" dedi.
GENETİĞİN PEŞİNDELER
Türkiye'nin sebze tohumunu çoğunlukla İsrail'den ithal ettiğine dikkat çeken Samancı, şunları söyledi: "Çalışmaları sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmiş olsaydım dışa bağımlılık cenderesinden kurtulacaktık. Ama esrarengiz ziyaret sonrası bilinçli ve planlı bir şekilde bütün çalışmalarımız engellendi, ben uzaklaştırıldım. Maddi durumum kötü olduğu için bazı firmalara danışmanlık için yönlendirildim. Ancak asıl amaçları yaptığım çalışmalara ilişkin genetik materyallerin ele geçirilmesiydi. Böyle olunca emekliliğe zorlandım."