Antalya kent merkezinde yapı ömrünü doldurmuş bina sayısı artıyor. Kentsel Dönüşüm Master Planı çıkmasını beklenirken, ada bazlı kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel ise bina bazında yapılan yenilemeler. Doğru bir kentsel dönüşümün önünü, bu kişisel dönüşüm projeleri kapatıyor.
YEGANE FIRSAT
Ada bazlı kentsel dönüşüm projeleri, Antalya'da bozulan imar yapısının değişmesi için yegane fırsat olarak görülüyor. Dönüşüm sonrası ortalama 150 bin liralık bir konutun, 40 bin liralık bir yatırımla 400- 500 bin lira değere ulaşması tahmin ediliyor. Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, yapılan tek bina yenilenmelerinin ada bazında dönüşümü zorlaştırdığını söyledi. Bu nedenle tekli değişimlerin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Kurt, "Kent merkezinde öncelikli bir alan belirlenerek örnek bir kentsel dönüşüm yapılmalı. Burada alınacak olumlu sonuçlar, yeni projelerin önünü açacaktır" diye konuştu. Kurt, "Sıcak bir kent olan Antalya kenti için kuzey güney koridorları oluşturulmalı ve planlama çalışmalarına aktarılmalıdır" önerisinde bulundu.
PARÇA PARÇA BİTMELİ
Şehir Plancıları Odası Başkanı Ebru Manavoğlu da yerel yönetimler tarafından bütüncül planlamanın yapılması gerektiğini söyledi. Manavoğlu, "Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm noktalarını açıklamalı. Burada tek yapıda yapılmak istenen yenileme çalışmalarını da, 'biz zaten burada çalışma yapacağız' diye ikna etmeli. Parça parça yenilenmeler, dönüşümde bütüncül yaklaşımın önünü tıkar" dedi.
20 KAT TARTIŞMAYA AÇILMALI
Antalya'daki yapıların yüzde 83.3'ünün 1-5 katlı, yüzde 13.3'ünün 6-10 katlı ve yüzde 3.4'ünün de 11 katın üstünde olduğunu anlatan Kurt, "Böylesine bir silüete sahip kentte kentsel dönüşüme gayrimenkul mantığıyla yaklaşarak Lara bölgesine maksimum 20 kat önermek kent silüeti açısından tartışılmaya açılması gereken bir konudur" diye konuştu.