ve Kaş ilçelerinde iki hafta önce yaşayan hortum felaketinden zarar görenlere devlet şefkatli elini uzattı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, zarar gören vatandaşlara Bakanlar Kurulu kararıyla 10 milyon lira yardım yapılacağını açıkladı. Çavuşoğlu, yardımın dağıtılmaya başlandığını duyurdu.
EVİ YIKILINA EV YAPILACAK
Kentte tarihte görülmemiş bir doğal afet yaşandığını kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu'nda alınan karar gereği evleri zarar görenlere devlet tarafından ev yapılacağını vurguladı. Çavuşoğlu, "Allah beterinden saklasın. Ama tedbirimizi de almamız lazım. Bu afetten dolayı bu sigorta sistemini tekrar gözden geçirmemiz gerektiğini söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız talimatlar verdi. Büyükşehir Belediyemiz de her haneye bir miktar yardım yaptı. Aynı şekilde buradaki imkânlarımızı seferber ettik" dedi.
TARSİM'E DÜZENLEME
Bu afet nedeniyle tarım sigortası sistemini tekrar gözden geçirmeleri gerektiğini söylediklerini anlatan Çavuşoğlu, "Başbakanımızla da görüştük, TARSİM dediğimiz sigorta sisteminin kapsamını genişleteceğiz. Başbakanımız Tarım sigortasının (TARSİM) kolaylaştırılması, bürokrasisinin azaltılması ve kapsamının genişletilmesi hususunda gerekli talimatları verdiler. Her çiftçimiz, her ürünümüz sigortalı olacak. Doğal afet olduğu zaman vatandaşlarımız 'ne olacak?' demeyecek. Bu düzenlemeyi de tekrar gözden geçireceğiz. İyi, kötü günde Antalyalının yanında olacağız" diye konuştu.
SGK ÖDEMESİ ÖTELENDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bölgenin sigorta prim ödemelerinin ötelendiğini ifade eden Dışişleri Bakanı, Kamuya olan zirai kredi borçlarının ertelenmesi, afetzedelere faizsiz tesis kredisi verilmesi hususlarında çalışmalarımız devam ediyor.
7'ŞER BİN LİRA HESABA YATTI
Antalya'nın batı ilçelerinde etkili olan hortum felaketinin bilançosu netleşti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, tarımsal alandaki zararları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise yapılardaki hasarları belirleyen raporları hazırladı. Tarımsal alandaki hasar 21, konutlardaki zarar ise 4.5 milyon lirayı buldu. Tarımsal alanlarındaki TARSİM'e kayıt oranının düşüklüğü dikkat çekti. 486 çiftçinin sadece 38'i TARSİM'e kayıtlı çıktı.
SİGORTASIZ
TARSİM'e kayıtlı çiftçilerin yaklaşık 14.25 dekar cam ve 125 dekar plastik serası ile 160 dekar meyve bahçesi zarar görürken, bu zarar TARSİM tarafından karşılanacak. Zararın 2.5-3 milyon seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Ancak zararın büyüğünün ise TARSİM'e kayıtlı olmayan çiftçilere ait olması düşündürüyor. TARSİM kaydı olmayan 448 çiftçiye ait 152.2 dekar cam ve 827 dekar plastik sera ile 946 dekar meyve bahçesi hortum nedeniyle zarar gördü. Bu zararın finansal boyutunun ise 18.5 milyon liraya ulaşacağı tahmin ediliyor. Hortum 3 ilçede 36 konuta ağır zarar verirken, 391 konut da felaketi orta ve hafif hasarla atlattı. Orta ve hafif zarar gören konutlar için 1 milyon 391 bin lira zarar çıkartıldı. Yıkılan konutlarla birlikte ise zararın 4.5 milyon lirayı aştığı ifade edildi.
7 BİN LİRA
Yaşanan felaket sonrası, ağır hasarlı binalardaki vatandaşların konaklayabilmesi için 50 konteynır ve 50 çadır bölgelere sevk edildi. Bölge halkına rahat bir nefes aldıracak destek verildi. Ağır hasar gören konutlar için aile başına 7 bin lira acil parasal destek ailelerin hesaplarına yatırıldı. Orta ve hafif zarar gören evlerdeki vatandaşlar için ise aile başına ortalama 500 ile 2 bin lira arasında destek ödemeleri yapılacak.