Antalya'da kırsal kalkınma destekleri kapsamında 2017 yılında 233 kişi 'Genç Çiftçi Projesi' ile hibe desteği aldı. Geçen yıl destek alan 213 projeyle birlikte destek alan genç çiftçi sayısı 446'ya ulaştı. 30 bin TL'lik hibe desteği alanların büyük bölümünü de kadınlar oluşturdu. Başkalarının seralarında gündelikçi olarak çalışan ya da yaz aylarında otellerde bahçe veya temizlik işlerinde çalışmak durumunda kalan birçok kadın, artık kendi 'topraklarının sultanı' oldu.
EVE EKMEK GETİRİYORUM
Devlet desteği ile kendi işini kuran kadın çiftçilerden 32 yaşındaki Ayşe Yıldız, 2 dönümlük sera kurdu. 12 yaşında bir oğlu ve ikinci çocuğuna hamile olan Yıldız, komşularının da desteğiyle serada domates yetiştiriyor. Eşinin sanayide kaportacı olarak çalıştığını anlatan Yıldız, "Artık ben de eve ekmek getirmenin özgüvenini yaşıyorum. Kendi ayaklarımın üzerinde durabiliyorum" dedi. Çevresine de örnek olan Yıldız, komşularının da destek için başvurmasına önayak olduğunu belirtti. Yıldız, şimdiki hedefinin ise biyolojik mücadeleyle ilgili desteklere başvurarak, organik üretime geçmek olduğunu kaydetti.
PARA DEVLETTEN
'Genç Çiftçi Projesi' ile hibe desteği alan bir diğer kadın çiftçi de 37 yaşındaki Zeynep Kaplan. 15 yaşındaki kızı Esra'nın da okul sonrasında yardım ettiği serada ilk dikimi yapmanın heyecanını yaşayan Kaplan, "Arsayı babam miras bıraktı. Bana, 'kadınım deme, kendi aşını kendin kazan' dedi. Ama sera yapacak bütçe bulmak kolay değil. Sağ olsunlar devletimizin desteğiyle bu hayalimi de gerçekleştirdim. Tüm kadınlara çağrıda bulunuyorum. Hayallerinizin peşini bırakmayın" diye konuştu. Antalya Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, tarım sektörüyle ilgilenen nüfusun yaşlandığına vurguladı. Özen, "Projenin amacı genç nüfusu sektörün içine dahil etmek. Bu amaca adım adım ulaşıyoruz. İlk yıl 5 bini aşkın proje destek için başvurdu. Ayrılan bütçe nedeniyle ilk yıl 213 çiftçi destekten yararlandı. Bu yıl da bin 124 müracaat vardı. Bu projelerden 233'ü destek aldı. Bütçe arttıkça destekten yararlanacak genç çiftçi sayısı da artacak" ifadelerini kullandı.
YAZ GÖÇÜNÜN ÖNÜNE GEÇİLDİ
Turizm sektörünün yarattığı istihdamın kırsal bölgedeki genç nüfusu cezbettiğine dikkat çeken Özen sözlerini şöyle noktaladı: "Aileleri tarım sektöründe faaliyet gösteren birçok genç, turizm sektöründe çalışıyor. Köylerinden kopmuyorlar. Kış aylarında baba ocağına geri dönüyor ama kış aylarını boş geçiriyorlar. Bu projeyle genç nüfusu tarımsal üretime kazandırıyoruz. Yaz aylarındaki mevsimsel göçün de önüne geçiyoruz."
YURTDIŞI TATİL ÖDÜLÜ
DESTEKTEN yararlanan çiftçiler, 25-28 Ekim'de yapılacak Animall Antalya Fuarı'nda düzenlenecek bilgi ve kültür yarışmasında karşı karşıya gelecek. Arıcılık projesi ile destek alan Esra Başaran da yarışmanın iddialı üreticilerinden. Yarışmayı kazanan genç çiftçinin ödülü yurtdışı tatili olacak.