Bölgesel kalkınma için 'ihtisaslaşacak' 5 pilot üniversite arasına, 'Hayvancılık ve Hayvancılığa Dayalı Sanayiciliğin Geliştirilmesi' alanı ile giren Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz oldukça iddialı. SABAH Akdeniz Haber Müdürü İbrahim Okumamış'a, Burdur'un hayvancılık potansiyeliyle, üniversitenin akademik altyapısının birlikte işleyeceği bir yapı kurmak istediklerini anlatan Korkmaz, uygulayacakları 40 proje ile hayvancılığın kaderini değiştireceklerini söyledi. MAKÜ'de yapımına başlanan spor merkezi ise bana göre tamamlandığında bölgenin de kaderini değiştirecek bir tesis olacak.
BUZAĞI ÖLÜMLERİ
Hayvancılığın en önemli sorunlarından birinin buzağı ölümleri olduğuna değinen Korkmaz, "Bunun önlenmesiyle ilgili 10'un üzerinde projemiz var. Bebek ölümlerinin önlenmesi nasıl milli mesele haline geldiyse, aynı duyarlılıkla buzağı ölümlerinin üzerine gidilmeli. Hayvansal üretimi bilimsel noktaya taşıyarak, katma değeri artıracağız. Hayvancılık üzerinde derinlemesine araştırmalar yapacağız. Yaklaşık 40 uygulama projemiz var. Buzağı ölümlerinin düşmesiyle verim ciddi olarak artacak ve kırmızı et ucuzlayacak" dedi. Burdur'un yetiştirdiği bilim adamları içinde en genci olan Rektör Kormaz, TÜBİTAK projesi sonucu geliştirdikleri Honamlı keçisinin üretiminin de yapıldığı üniversitedeki çiftlikte yaptıkları çalışmaları anlattı. Korkmaz, "Hedefimiz işletmecilik yapmak değil. İşletmeciliği kar motifiyle girişimci gelsin yapsın. Biz, üniversite olarak üretilen ürünlere, üniversitenin logosunu basalım. Ama bu logo öyle bir anlam taşımalı ki arkasında yüzlerce operasyonun, akreditasyonun, analizin raporu olsun. Ben logoyu vurduğum anda arkasında koca bir de dosyası olmalı" şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTENİN ŞEHRE ETKİSİ
Üniversite kampüsü şehir dışında olmasına rağmen küçük bir ilçeyi ve şantiyeyi andırıyor MAKÜ. Üniversitenin akademik kadrosunun 850 kişi olduğunu, idari kadroyla birlikte bunun bin 550'ye ulaştığını anlatırken içi heyecan dolu olan Korkmaz, "Bin akademisyen, konusunda uzman beyin, bir bilim ordusu Burdur gibi bir şehirde duracak ve Burdur'un ekonomisi, sosyal yapısı bundan etkilenmeyecek. Bu mümkün değil. Bu etki oluşmuyorsa, her ilde bir üniversite olmasının bir mantığı da olmaz" ifadeleri kullanarak ne kadar iddialı olduklarını vurguladı. Korkmaz, "Üniversite ve şehir bütünleşmesi demek illa üniversitenin şehrin içinde, mahallelerinde olması anlamına gelmiyor. Daha ötesinde, şehre akademik katkı yapması anlamına geliyor. Şehre eğer katkı vermiyorsa, fiziki olarak yakın olmasının hiçbir anlamı olmaz" ifadesini kullandı.
PRATİK EĞİTİME ÖNEM
Üniversite olarak pratik eğitime de önem verdiklerine dikkat çeken Adem Korkmaz, "Veteriner Fakültesi öğrencileri 1-2 sınıflarda bizim çiftliklerimizde uygulamaları yapacak. 3'üncü sınıftan itibaren sözleşmeli olarak proje yürüttüğümüz firmaların içinde uygulama yapacaklar. Müfredatları bile değiştireceğiz. Stajları kaldıracağız. Hayatının son 3 yılını zaten çiftliklerin içinde geçirecekler" dedi. Her ne kadar turizmden uzak bir bölge gibi görünse de MAKÜ turizm eğimine önem veriyor. Rektör Korkmaz, uygulamalı eğitimin Turizm Fakültesi'nde de olacağını anlattı. Rektör, "Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü açtık. 'Uygulama nasıl' dedim, 'çocuk mutfağa ne zaman giriyor' dedim, '3'üncü sınıfta' dediler. Birinci sınıfta mutfağa girmesi gerek dedim. Üniversitenin kalbine bir mutfak yaptık. Öğrenci birinci sınıfta giriyor. Öğrenciler uygulamalarında ürettikleri özgün yemekler, sembolik olarak satışa sunulacak. Toplamda 2 milyon liralık bir yatırım yapıldı. Sanayilerin 100 bin kişilik istihdam talebi karşılanamıyor. Bir tarafta 2.5 milyon işsiz havuzumuz var. Ama 100 bin iş gücü talebini de karşılayamıyoruz. Biz bunu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz" dedi.
BURDUR MAKÜ İLE BÜYÜYECEK
Adem Korkmaz, kurulan 11 fakültenin 9'unun öğrenci aldığı üniversitenin öğrenci sayısının 20 bin merkezde olmak üzere toplamda 32 bin olduğu bilgisini paylaştı. Korkmaz, "Öğrenci sayısı biz göreve geldiğimizde 20 bin civarındaydı, 2 yılda 32 bin oldu. Gelecek yıl kampüsteki öğrenci sayısı 24 bine, 2019'da 25 bine ve 2023'te 40 bine çıkacak. Neredeyse her iki-üç kişiden biri öğrenci haline gelecek. Ancak şehrin öğrenci sayısındaki bu artışı, öğrenciye dönük yatırımlarla takip etmesi gerekiyor. Öğrenci için nitelikli yatırım yapılması gerekiyor. Öğrencilerin beklentileri farklı. Beslenme, eğlenme, konaklama gibi hizmetler sektörünün tüm bileşenlerinde yatırım yapılmaya değer" ifadeleri ile yatırımcılara mesajlar verdi.
YATIRIMLAR YAPILACAK
Rektörlüğü öncesi üniversitede yapılan yatırımların 400 milyon lira civarında olduğunu açıklayan Korkmaz, "Sadece yatırımlarımız 2 yılda 150 milyonu geçti. Yaklaşık 80-100 milyonluk hayvancılık projemizle birlikte 250 milyon yatırmış olacağız. Toplamda da yatırım 650 milyon liraya çıkacak" dedi.
GİRİŞİMCİLERE KAPIMIZ AÇIK
Kampüs alanının geniş olmasının vizyonlarını artırdığına değinen Korkmaz "15 bin dönüm bir alana göre vizyon oluşturuyoruz. Girişimcilerin gelip üniversite içerisinde ve gözetiminde çiftlik açabilmesinin önünü açıyor. Burada kurulacak şirketlerin kararını Valilik, BUTSO ile biz veriyoruz. Teknokent'i de hayvancılığa odaklayacağız. Hayvancılıkla ilgili bir projesi olan varsa buraya gelsin" dedi.
BÖLGENİN YILDIZI OLACAK
MAKÜ Rektörü Adem Korkmaz "Tüm kentin sportif altyapısını destekleyecek bir spor tesisi projemiz var. 92 standart, 8 süit olmak üzere 100 odalı bir konaklama tesisi olacak. 200 kişi aynı anda kalabilecek. Buna 300 kişilik bir ilave konaklama kapasitesi kazandıracak bir ihaleye daha çıkıyoruz. Spor bilimleri fakültesi bu projenin içinde. Bu tesis 24 saat aktif olacak. Bir takım geldiği anda bilimsel olarak resmini çekeceğiz, kaldığı süre içerisinde bir uygulama planı çıkartılacak. Özellikle Antalya'nın dezavantajlı olduğu yaz dönemlerinde takımları ağırlayacağız. Belki ilk etapta üst düzey takımlar gelmeyebilir ama 1 ve 2'nci lig takımlarına bu hizmeti verebiliriz. İnşaat 2018'in Kasım ayında bitmiş olacak. 2019'da ilk organizasyonumuzu yaparız" diye konuştu.