Mustafa Kemal Atatürk'ün 'dünyanın en güzel kenti' diye nitelendirdiği Antalya, insan eliyle yapılmış çirkinliklerin pençesinden kurtulamıyor. Turizm cenneti Antalya'nın çehresini bozan uydu antenleri, gün ısı panelleri ve klima dış cephe ünitelerinin yarattığı görsel kirliliğin ortadan kaldırılması için Kaleiçi Projesi umut oldu.
YENİ ÇALIŞMA BEKLENİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında Tarihi Kaleiçi'de çatılara günısı ve çanak anten konulmasının yasaklanması, Antalya geneli için de umutları artırdı. Kaleiçi'de 5 yıllık bir plan hazırlanırken, Kaleiçi'deki evlerin üzerinde var olan günısı ve çanak antenler de bu süre içerisinde kaldırılacak.
ÖNERİLER SUNULMUŞTU
Antalya'nın çatısındaki çirkinlik sonrası yaşanan bu gelişme ile Kaleiçi'den başlayacak temizliğin Antalya geneline yayılması beklentisini doğurdu. Görsel kirlilikle ilgili mücadele konusunda 2014 yılında Makine Mühendisleri Odası da bir rapor hazırlamıştı. Raporda, günısı ve uydu antenleri için ortak alan oluşturulması, çatının güneş kolektörlerine uygun şekilde 'eğimli' yapılması, gün ısı depoları ve panellerinin 2 metreyi aşmaması önerilerini getirmişti.
ÇİRKİN VE TEHLİKELİ
Çatılardaki plan ve programsız kurulan sistemler ayrıca tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bu ünitelerin binaya getirdiği yükün statik projeye dahil edilmemesi bina güvenliği konusunda önemli bir risk olarak dikkat çekerken, deprem ve güçlü rüzgar gibi etkenler de kaza ihtimalini ortaya çıkartıyor. Raporda, klima dış ünitelerinin de dekoratif mimari çözümle gizlenmesi tavsiyesi yer almıştı. Ancak geçen sürede bu konuda da herhangi bir çalışma yapılmadı. Şimdi görüntü kirliliği ile mücadelenin Kaleiçi'nde yeniden gündeme gelmesi, tüm Antalya için de umutları artırdı.
GENEL ÇALIŞMA YAPILMALI
Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu da çalışmanın Kaleiçi ile sınırlı kalmamasını istedi. Manavoğlu, Antalya'da kent bütünü için genel olarak bir kent estetiği çalışması yapılması gerektiğini belirtti. Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Manavoğlu, "Sadece caddeler için değil çevresiyle bir bütün olarak, halkın görüşleri de alınarak kentsel tasarım çalışmalarının yapılması ve hayata geçirilmesi gerekiyor. Kentsel iyileştirme çalışmalarında yerel unsurların ve iklimsel özelliklerin de göz önünde bulundurması gerekiyor" diye konuştu.
YÖNETMELİK GEREKİYOR
Genel bir yönetmelik çıkartılması gerektiğini belirten Manavoğlu, "Özellikle gün ısı elemanlarının, uydu antenlerinin çatılarda oluşturduğu dağınıklık ve düzensizliği, klimaların dış cephelerde oluşturduğu kirliliğin iyileştirilmesi sağlanmalı. Bundan sonraki süreçte bir düzen içerisinde planlanması, uygulaması ve denetimi yapılmalıdır" dedi.