Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 10 yıl önce kanser hastalarına yönelik başlatılan 'Yaşam Kalitesini Destekleme Programı' kapsamında yürütülen çalışmalar önce Türkiye'ye ardından da 40 ülkeye ilham kaynağı oldu. Prof. Dr. Mustafa Samur Tıbbi Onkoloji Kemoterapi Merkezi'nde, 2006 yılında kanser hastalarını kemoterapi alırken kuytu ve izbe köşelerden kurtarmak için resim ve müzik terapisi başlatıldı. Bu uygulama hastalara moral desteği sağlayınca ilgi gördü. Kısa sürede Türkiye'deki hastanelerin tamamı bu projeyi örnek aldı ve kanser hastalarına resimli, müzikli terapi desteği yayıldı.
JAPONYA YERİNDE İNCELEDİ
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Onkoloji servisinin başlattığı 'Yaşam Kalitesini Destekleme Programı' kısa sürede Türkiye dışında da yankı buldu. Bu terapi yöntemini önce Japonlar gelip yerinde inceledi. Aynı uygulama Japonya'daki hastanelerde başlatıldı. Bir süre sonra ABD ve İngiltere başta olmak üzere 40 ülke bu uygulamayı örnek alıp uygulamaya başladı.
5 GÜN ETKİNLİK
Tüm dünyaya örnek olan bu proje Antalya'da ilk günkü heyecanı ile sürüyor. İlk yıllarda sadece haftanın 2 günü olan resimli, müzikli terapi etkinliği 5 güne çıkarıldı. Onkoloji servisinin bir bölümünde oluşturulan resim atölyesinde buluşan kanser hastaları, gönüllü ressam Cengiz Erdoğan'dan önce resim sanatının inceliklerini öğreniyor, ardından hastalar kemoterapi alırken hayallerini resmetmeye başlıyor. Ressam Erdoğan, resim yapmaya başlayan hastalar için gitarıyla dinlendirici parçalar da seslendiriyor. Kanser hastaları kemoterapi eşliğinde Türk halk ve sanat müziği eğitimi de alıyorlar. Bu eğitimlerin boşa gitmemesi için de her 3 aylık dönem sonunda konser veriyorlar. Resim ve müzik sayesinde hastalığı unuttuklarını belirten Biyoloji Öğretmeni Gizem Kocabaş, "Hastalığın tedavisinde en önemli süreç olan kemoterapiyi alırken yaptığımız resim ve müzik terapisi tedaviyi destekliyor. Her şeyi unutuyoruz. Hastalığı bu sayede yeniyoruz" dedi.
İLAÇ BİTMİŞ HABERİM YOK
Merkezde çalışmalara katılan hastaların ortak görüşü, resim yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamamaları. Normal şartlarda, içinde kemoterapi ilaçları bulunan serumun her damlasını izlediklerini belirten hastalar, resim yapmaya başladıktan sonra ilacın ne zaman bittiğini ancak hemşirenin uyarısıyla fark ettiklerine dikkati çekti.
SANATI KULLANAN İLK HASTANE
Kendisi de resim ve müzik sanatlarıyla ilgilenen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yaşam Kalitesini Destekleme Programı Sorumlusu Doç. Dr. Hasan Mutlu, yürütülen program ile kanser hastalarının yaşam kalitelerini artırmayı hedeflediklerini anlattı. Resmin kanser hastalarının yaşam kalitelerini artırıcı özelliğinin bilim insanları tarafından bilindiğine değinen Mutlu, "Türkiye'deki üniversite hastaneleri içinde kanserli hastalarla sanat çalışmaları yapan ilk hastaneyiz. Eskiden hastalar kemoterapi almaya gelmeye korkarken bugün koşarak ve severek geliyorlar. Bu da projenin ne kadar faydalı olduğunun göstergesidir" dedi. Doç. Dr. Mutlu, hastalar ile birlikte kendisinin de resim yaptığını söyledi.
RESİMLER SERGİLENİYOR
Onkoloji Bölümü'nde kemoterapi alırken resim terapisi sırasında Hacer Özel'in yaptığı 'Umut' konulu resim ise Türkiye Onkoloji Derneği tarafından sergiye değer bulundu. Bunun kendileri için gurur verici olduğunu belirten ressam Cengiz Erdoğan, "Hastamız yaptığı resimde 'Umudu' en güzel şekilde resmetmiş" diye konuştu.