Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası turizm pazarında yaşanacak olası düşüşe alternatif üretmeye çalışan Türkiye, aynı zamanda içerideki kara propagandacılarla da uğraşıyor. Son olarak da paralel yapının yayın organı Zaman gazetesinin 'Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bin 300 otel satışa çıkarıldı' haberi, bu kara propagandanın tipik bir örneği oldu. Söz konusu haber bir anda virüs gibi yayıldı ve sektöre zarar verecek boyutlara ulaştı.
PARALEL PASA RUS GOLÜ
Haberde 120'si 5 yıldızlı olmak üzere Antalya'da da 410 otelin satışa çıkarıldığı iddia edildi. Aynı haber, Rusya Kanal 1'de de 'Ruslar olmadan Türk turizmi battı' konulu haberlerde dayanak olarak kullanıldı. Rus televizyonunda yayımlanan haberde, "Turizm merkezleri Ruslar olmadan bir sezona hazırlanıyor. Turizm endüstrisi iflasın eşiğinde. Aynısını Türk basını da yazdı. Haber önde gelen gazetelerde yayınlandı" denildi.
SEKTÖR SARSILMAZ
Ancak sektörden bu habere yalanlama geldi. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, söz konusu haberin yalan olduğunu söyledi. Açıklanan rakamların gerçekle ilgisi olmadığının altını çizen Hacısüleyman, "Konaklama sektörü bir yıllık krizde sarsılacak bir sektör değil. Otel yatırımcıları da yatırımlarını koruyacak durumda" şeklinde konuştu.
PARALEL PROPAGANDA
Konuyla ilgili konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da paralel yapının, Türkiye turizmine yönelik saldırılarına dikkat çekti. Ünal, "Yaklaşık 130 ülkede faaliyet gösteren bu yapı, bulunduğu her ülkede 'Türkiye güvenlik açısından riskli ülkedir' propagandasını yapıyor. Yetmiyor, Türkiye içinde de dönüyor, medya organları aracılığı ile gazeteleri aracılığı ile 'bin 300 tane otel iflas ediyor, şu kadar batıyor' diye kara propaganda yürütüyor" şeklinde konuştu.
YÜZDE 1.6'SI TAKİPTE
Haberde, satışın gerekçesinin otelcilerin bankalara yüklü miktardaki borçları olduğu iddia edilirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son açıkladığı veriler bunu yalanlıyor. Verilere göre Antalya'da turizm sektörü 2015'te 12.7 milyar TL kredi kullanırken, ödeme sıkıntısı nedeniyle takibe düşen alacak 214 milyon TL'de kaldı. Başka bir deyişle turizm sektöründe takibe düşen kredilerin oranı sadece yüzde 1.65.
PERFORMANS OLUMLU
Bu oran gıda, inşaat, metal, tekstil, finans, ticaret ve ziraat dahil, tüm sektörlerin altında kaldı. Kredi performans oranının olumlu seyri, sektörün ödeme zorluğuna düşmediğini gözler önüne seriyor. Aralık ayında Antalya'da turizm sektörüyle bir araya gelen BDDK yönetimi de otellerin kredi performans oranının olumlu seyrine dikkat çekmişti.
OLUMSUZ ETKİ
Otellerin de her gayrimenkul gibi bir gün satılabileceğine değinen Hacısüleyman, "Ancak krize dayandırılan rakamlar doğru değil. Krizle bağlantılı olabilecek bir sayısal artış da yok. Ayrıca açıklanan rakamlara hiçbir zaman ulaşılamaz" dedi. Hacısüleyman, bu gibi dayanaksız haberlerin sektörde olumsuz etki yarattığını söyledi.