Antalya, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek dev bir projenin daha pilot ili seçildi. Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye'nin ilk Akıllı Ulaşım Sistemi'nin (AUS), Antalya'nın tüm karayollarında uygulanmasına karar verildi. Belirli etaplar halinde ilerleyecek proje sonunda Antalya'nın 3 bin 500 kilometrelik yol ağındaki her kavşak, tünel ve riskli bölge binlerce kamera ile saniye saniye kontrol edilecek.
KONTROL VE MÜDAHALE
Söz konusu sistemin ülke genelindeki tünellerde kısmen uygulandığını belirten Karayolları 13'üncü Bölge Müdürü Şenol Altıok, "Bizim uygulayacağımız proje tünellerde kullanılan sistemlerin daha gelişmişini açık alanlara, tüm yollarımıza yayma amacını taşıyor. Bizim il sınırımızın bir ucu Mersin Kaledran mevkisinde diğer ucu Dalaman'da. Bu iki sınır arası yaklaşık 600 kilometre. Biz bu mesafe içerisindeki tüm yol ve tünel bilgilerinin merkeze akmasına, izlenmesine ve müdahale edilmesine imkan sağlayan bir sistemden bahsediyoruz" dedi.
BİRİNCİ ETAP BAŞLADI
Projenin etap etap ilerleyeceğini ifade eden Altıok, "İlk etapta merkez binasını inşa ettik. Bu binanın içerisine tüm sistemin izlendiği ve kontrol edildiği bir birim oluşturulacak. İkinci etapta anayollarımızdan başlamak üzere Alanya-Antalya, Kumluca-Antalya, Sandıklı-Antalya güzergahlarına fiberoptik kablo döşeyeceğiz. Nihai hedefimiz 3 bin 500 kilometrelik yol ağımızın tamamına kablo döşemek. Bunu da etap etap yapacağız. İlk 3 güzergahta 500 kilometrelik kablo döşenecek. Ardından bu bin 500 kilometreye çıkarılacak. Proje 3 bin 500 kilometrelik alanın tamamına kablo döşenip izlenir hale gelmesi ile son bulmuş olacak. Kablolama esnasında da merkezin alt yapısı hazır hale getirilecek" şeklinde konuştu.
SÜRÜCÜYE MESAJ
Yollara yerleştirilecek dev ekranlar sayesinde sürücülere her türlü mesajın anında ulaştırılabileceğini söyleyen Altıok, "Yolun durumu, olası tehlikeleri kilometreler öncesinden sürücülere aktarabileceğiz. Ayrıca yine bu ekranlar sayesinde yolun belli bölümlerini trafiğe kapatabileceğiz. Ayrıca trafik ışıkları da bu merkeze bağlanacak ve trafik ışıklarına müdahale edilebilecek. Yoldan bir konvoy geçerken kavşaklara polis yerleştirmek yerine biz merkezimizden konvoyu her an takip edip yaklaştıkları kavşakların trafik ışıklarını yeşile, diğer güzergahları ise kırmızıya dönüştürüp hızlı geçişi sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.
HIZLI VE ETKİN MÜDAHALE
Kritik her noktaya kamera yerleştirileceğini ve bu kameraların özel bir teknolojiye sahip olacağını aktaran Altıok, "Kameralar yolda normal trafik akışının tersine bir durum geliştiğinde, örneğin kaza olduğunda ya da yol güvenliği bozulduğunda bunu anında algılayıp operatörlerimizi uyaracak. Bu sayede yollarda oluşacak her türlü olay itfaiye, sağlık ya da polis ekiplerine bildirilecek ve olaylara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi sağlanacak" diye konuştu.
KAZALAR AZALACAK
Sistemin kaza sayısında büyük düşüşler sağlayacağına dikkat çeken Şenol Altıok, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: "Sistem sayesinde yollarımızda meydana gelen kazaların da büyük ölçüde azalacağını düşünüyoruz. Çünkü kazaların büyük çoğunluğu insan hatasından meydana geliyor. Sürücüler yaptıkları her hatanın izlenip kayıt altına alındığını bildikleri zaman kurallara tam riayet etmek zorunda kalacak. Bu sayede kaza riskleri de azaltılmış olacak."