Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde dikkat çektiği ve önlenmesini istediği kıyı işgalleri, Sayıştay raporlarına da yansıdı. Sayıştay tarafından 2013 yılı için hazırlanan Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu ve Maliye Bakanlığı Denetim Raporu TBMM Başkanlığı'na gönderildi. Dış Denetim Raporu'nda genel tespitler yer alırken, Maliye Bakanlığı Denetim Raporu'nda Antalya ve Alanya ile ilgili ayrıntılı işgal rakamlarına yer verildi. Denetçiler Antalya'da belediyelere kiralama yöntemi ile tahsis edilenler (halk plajları) dışında 440 bin 336 metrekarelik, Alanya'da ise 99 bin 270 metrekarelik kıyı alanının işgal altında olduğunu belirledi.
KIYILARA İLİŞKİN TESPİTLER
Raporda kıyıların, Maliye Bakanlığı'nın izni dışında üçüncü kişiler tarafından işgal edildiği, bu alanların tahliye edilmeyerek sadece söz konusu kullanımlar için ecrimisil tahakkuk ettirilmek suretiyle ecrimisilin bir yönetim biçimine dönüştürüldüğü ve bu suretle işgale süreklilik kazandırıldığının tespit edildiği vurgulandı. Yine aynı raporda kıyılar üzerinde haksız işgalcilerce yapılan yapıların önemli bir kısmının kıyıda yapılabilecek yapıları düzenleyen Kıyı Kanunu Uygulanmasına Dair Yönetmelik'te tadadi olarak sayılan yapılar arasında yer almadığının görüldüğü bildirildi. Ecrimisil tahakkuk ettirilmesindeki amacın geçmiş kullanımlara ilişkin bir yaptırım uygulamak olduğunun vurgulandığı raporda "Taşınmazın tahliye edilmesindeki amaç işgale son vermektir. Kanunda öngörülen bu iki yaptırım farklı amaçlara hizmet eden ve birbirinin ikamesi olmayan bağımsız uygulamalardır. Bu sebeple ecrimisilin düzenli aralıklarla tahsil edilmesi taşınmazın tahliye edilmemesine sebep olarak gösterilemeyeceği gibi işgalciye taşınmazdaki kullanımı devam ettirme hakkı da vermemektedir" denildi.
FAZLA GELİR
Kıyılar üzerindeki protokole konu ticari ünitelerin, belediyeler tarafından üçüncü kişilere kiraya verildiğinin tespit edildiği belirtilen raporda, bazı uygulamalarda üçüncü kişilerce de alt kiracılara kiralandığı ve üçüncü kişilerce elde edilen kira gelirinin, taşınmazın asıl sahibi olan Maliye Bakanlığı'nın elde ettiği kira gelirinin çok üzerinde olduğunun belirlendiği vurgulandı.
İŞGAL MİKTARI
Maliye Bakanlığı 2013 Yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda yer alan işgal altındaki kıyı alanlarının miktarı ise dudak uçuklatacak cinsten. Rapora göre Antalya merkezdeki kıyılarda (kiralama yetkisinin protokolle mahalli idarelere devredilen kısımları hariç); 125.846 m2'lik alan, restoran, havuz, bar, aquapark, spor alanı gibi sabit yapılar kurularak, 261.720 m2'lik alan şezlong, şemsiye ve gölgelik olarak, 30.510 m2'lik alan iskele olarak, 22.260 m2'lik deniz yüzeyi ise tasarruf altına alınmak suretiyle, işgal edilmiş durumda. Alanya'da ise 99.270,46 m2'lik alan şezlong, şemsiye, gölgelik, voleybol sahası, iskele ve yeşil alan olarak işgal edilmiş.
KALICI ÇÖZÜM YOK
Raporda, 2012 yılı Denetim Raporu'na da konu edilen ve izlenilmesine karar verilen Antalya'daki işgallerle ilgili olarak, Milli Emlak personeli tarafından yapılan rutin tespit çalışmalarında işgalli kullanımların devam ettiği, kullanıcılara ecrimisil tahakkuk ettirildiği, işgallerin tahliyesi için ise kaymakamlık ve belediyelerden talepte bulunulduğu vurgulanarak, "Ancak idare tarafından verilen cevapta da belirtildiği gibi aynı durumun her yıl devam etmekte ve kalıcı bir çözüm oluşturulamamaktadır" denildi.