Mersin'in Erdemli ilçesinde gece saatlerinde etkili olan, seraları yıkan ve devam eden ıslah projelerini durduran hortum, büyük çapta maddi hasara yol açtı.
İstasyondaki Sebze Islahı Araştırmacısı Ziraat Yüksek Mühendisi Nihal Denli, yaşananın bir felaket olduğunu belirterek, 'Yıkılan seralarımızda 2 yıldır türler arası melezleme, biberde genetik taban çalışması yürütülmekteydi. Dün akşam meydana gelen felaketten dolayı seramız çok büyük oranda zarar görmüş durumda. Bitkilerimizin çoğu hasar gördü, melezlerimizin olduğu bölümler de bitkilerin kökleri tamamen çıkmış durumda. Çok üzgünüz, 2 yıllık bir emekti ve daha halen devam eden bir çalışmaydı' dedi.
Yapılan çalışmanın büyük bir aksaklığa uğradığını ifade eden Denli, 'Toparlamaya çalışıyoruz. Tekrar geriden de olsa gelmeye çalışıp, çalışmamızı zamanında bitirmeyi hedefleyeceğiz. Bu seralarımızda biberde yabani ve kültür formlarında yaptığımız melezlerimiz vardı. Kullandığımız ebeveynlerimiz vardı. Bunların büyük kısmı hasar görmüş durumda. Buradan aldığımız materyallerle laboratuvardaki çalışmalarımızı devam ettiriyorduk. Yine de ekiplerimiz hassasiyetle çalışmaları yürütüyor. Bitkileri kaybetsek de bazılarından tohum alabileceğimiz umuduyla kurtarma çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz' diye konuştu.
Islah ve Genetik Bölümü Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Pınar ise, 'Burada söz konusu araştırma projesi olduğu için sadece üretilen ürünün ya da seranın zarar görmesi değil, bunun ötesinde bu bitkilerin seraya indirilmesine kadar ki aşamaları da var. Laboratuvar boyutu var. Bu bitkiler laboratuvar ortamında daha özel şartlarda üretildi.
İnsanların emeklerini harcanan parayı, kimyasalı, araziye aktarıldıktan sonra yapılan süreçte masrafı hesapladığımızda boyut çok büyük. Bunu 200-300 bin liralık rakamlarla ifade edebiliriz. Çünkü aynı bitkileri elde etmek ve tekrar sera ortamına indirmek oldukça güç ve zaman isteyen bir durum. Buradan çıkacak ürünlerin piyasaya arzı ile ülkeye sunacağı katkıyı hesaba kattığımız zaman 1-2 yıllık bir gecikme söz konusu. Biz buna bir seranın yıkılması olarak bakmıyoruz, çok büyük kaybımız var' dedi.
Öte yandan, hortumun geçtiği bölgedeki bazı okul bahçesi ve ormanlık alanlar da ağaçlar devrildi. İlçeye bağlı Kocahasanlı beldesinde de fırtına sebebiyle örtü altı üretim yapılan vatandaşlara ait seralarda maddi hasar meydana geldi.