Bugün Dünya Kız Çocukları Günü...Bu özel gün, Birleşmiş Milletler'in kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlikle ilgili farkındalığı artırmak için kutlanıyor. Türkiye'de çocuk yaşta evliliklerin yaygın olduğu illerde kadınları spora yönlendirmek için Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca geliştirilen bir proje ise umut saçıyor. Proje kapsamında Ağrı'da kadınlara pilates eğitimi veriliyor. Ağrılı milli jimnastikçi Ümit Şamiloğlu'nun da kurucusu olduğu Gençlik Spor ve Yaşam Kulübü'nce uygulanan eğitim "İlk Göz Ağrı'm" başlığıyla İbrahim Çeçen Üniversitesi Yerleşkesi'ndeki Spor Bilimleri Fakültesi'nin spor salonunda yürütülüyor. Türkiye Jimnastik Federasyonu eğitmenleri tarafından üniversite mezunu 20 kadına yönelik verilen pilates eğitmenlik kursu ise pazar günü tamamlandı.
SPORU EVLERE SOKMAK İSTİYORUZ
Kulübün kurucusu Ümit Şamiloğlu, "Projeyle çocuk yaşta evliliklerin ve kadın haklarının dezavantajlı olduğu bölgelerde kadın ve sporu bir araya getirmeyi hedefledik. Kursumuz ücretsiz veriliyor ve 250 aileye pilates seti hediye etmeyi hedefliyoruz" dedi. Şamiloğlu şunları söyledi: Kadınlarımıza pilates eğitimi vererek, onların belge almasını sağlayarak, daha sonra meslek edinmelerini sağlamayı amaç edindik. Sporu evlere sokmak istiyoruz. Ağrılı kadınların sporla tanışmasını istiyoruz. Bu projede kadınların sportif mesleki alt yapısını oluşturmak ve biraz da olsa onların geleceğine dokunmak istedik. Sporun o ruhunu ve temelini bütün çocuklara yaymanın gelecek adına bir gereklilik olduğunu düşündüm. Kadınlarımız ve çocuklarımız bizim için önceliklidir. Biz de ilk olarak kadınlardan başladık. Eğitim verdiğimiz kadınların, başka kadınların hayatına dokunarak sporun daha da yaygınlaşmasını sağlayacağını umuyorum.
TAYT GİYMEMİZ BÜYÜK OLAY
Kulübün başkanı Sevil Şamiloğlu ise kurs sonunda katılımcılara belge verileceğini ve katılımcıların birinci kademe eğitmen olacağını söyledi. Etkinliğe katılan kadınların duygu ve düşünceleri ise özetle şöyle:
* Kadınız diye bize çok fazla bir şey yaptırmak istemiyorlar. Çocukluğumuzdan itibaren özgüvensiz büyüyoruz. Kendimizi sürekli eksik hissettiriyorlar. Bu da tüm geleceğimizi etkiliyor
* Tayt giymemiz bile büyük bir olay oluyor. Küçük yaşlardan itibaren sürekli evlilik için görücüler geliyor. Özgüvensiz ve kendini eksik hisseden bireyler de çareyi evlenmekte buluyor
* Olay baştan yanlış başladığı için genelde sonrası da yanlış devam ediyor. Bu yüzden ailelerin desteğine çok ihtiyacımız var. Ailemiz destek vermezse ayakta durmamız çok zor.
* Aile desteği dışında bu tip organizasyonların da büyük etkisi var. Hem bize bir iş imkanı sunulmuş oluyor hem de ayakta durma fırsatı veriliyor. Gelecek için daha da umutlu hale geliyor.