"Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehirleri" temasıyla gerçekleşen etkinlik, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve AKÜ tanıtım filminin gösterimi ile açıldı. Şölene Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve çeşitli akademisyenler katıldı.
"ŞEHİRLER TOPLUMSAL DEĞİŞİM VE GELİŞİMİN KALBİDİR"
Açılış konuşmasını yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, şehirlerin toplumsal gelişimin merkezi olduğuna vurgu yaptı. Karakaş, şehirlerin yalnızca bir yaşam alanı olmanın ötesinde, tarihsel, toplumsal ve mekânsal anlamda birleştirici rol üstlendiğini belirtti. Şehirlerdeki tasarımların iktidar, mühendis, mimar ve sosyolog gibi birçok farklı aktörün katkısıyla şekillendiğini vurgulayan Karakaş, "Günümüzde şehir kültürü ve şehirleşme yeni bir boyut kazanmış, şehrin geleceğine dair ipuçları taşımaya başlamıştır" dedi.
"ŞEHİRLER KÜLTÜR VE MEDENİYETİN KALBİDİR"
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, şehirlerin tarihi önemine değinerek, günümüzde dünyanın %60'ının şehirlerde yaşadığını belirtti. Şehirlerin artık akıllı toplum modellerine geçiş yaptığına dikkat çeken Arıcan, "Endüstri 5.0 ile şehir kültürü ve yaşamı artık dijital dönüşümle yeni bir evreye taşınıyor. Şehirlerde yaratıcı, dirençli ve öğrenen modeller üzerine yoğunlaşıyoruz" şeklinde konuştu.
"AFYON KADİM KÜLTÜR İLE MODERNLİĞİ BULUŞTURUYOR"
Programda konuşan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, şehrin tarihi ve kültürel mirasını geleceğe taşımak adına böyle bir bilgi şöleninin düzenlenmesinin önemine değindi. Yiğitbaşı, "Bu etkinlik, farklı şehirlerden katılımcılarla bilgi birikimimizi paylaşma ve şehirlerin geleceğine dair önemli bir platform oluşturma fırsatı sunuyor. Afyonkarahisar, gastronomi kimliği ve köklü geçmişiyle şehirlere örnek teşkil ediyor" dedi.
VALİ YİĞİTBAŞI OTURUMA BAŞKANLIK ETTİ
Şölende, "Şehir, Kültür ve Kimlik İnşası", "Yaratıcı Şehirler ve Şehir Kültürünün Yeniden İnşası", "Şehirde Yerel Kültürün Sunumu" ve "Şehirleşme ve Göç" gibi farklı temalarda oturumlar düzenlendi. Toplam 31 bildirinin sunulduğu oturumlarda şehirleşme süreçlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel yönleri ele alındı. Bilgi Şöleni'nin açılış oturumuna başkanlık eden Vali Yiğitbaşı, Turgut Cansever'in "Yapıların ömrü, insan ömründen daha uzun olabilir; bu da gelecek nesillerin güzeli yaşama hakkını koruma sorumluluğu getirir" sözleriyle geleceğe dair bilinçli bir şehir planlamasının gerekliliğine işaret etti. Şölen, şehirlerin geleceği, dijital dönüşüm ve kültür-medeniyet ilişkilerinin tartışıldığı bildirilerle devam etti.