Hayvanlarımızın içme suyu ihtiyacını karşılayacağız
İhtiyacı olan bütün ilçe ve il merkezlerine sıvat dağıtımının yapıldığını belirten Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, "Özellikle meralarda suya ulaşmakta güçlük çekilen yerlerde, küçük hortumlarla sıvatlar kurarak hayvanlarımızın içme suyu ihtiyacını karşılıyoruz. Adıyaman'da yaban hayatında, ciddi sayıda hayvan bulunmaktadır. Sıvatları kurduğumuz yerlerde yaban hayvanları da bu suluklardan faydalanmaktadır. 100 adet sıvat yaptık ve bunları köylerimize teslim edeceğiz. Bu sıvatları, muhtarlarımız da meralarda kuracaklar. 30 köye bunların dağıtımını yaptık. Köylerimize hayırlı olsun" dedi.
Arıcılığa ve tarıma yönelik, önemli çalışmalarımız bulunmaktadır
Tarım, gıda ve hayvancılığın dünyada öneminin her geçen gün arttığının altını çizen Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, "Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden aldığımız bilgi kadarıyla yılda Tarım Bakanlığı'na 300 milyon TL yatırım gelmektedir. Arıcılığa ve tarıma yönelik çalışmalarımız bulunmaktadır. Bu konuda ne yapsak az, daha fazlasını yapmak lazım. Sadece, doğada yaşayan hayvanlar değil, özellikle dağ köylerinde insanlar da suya ulaşmakta sıkıntı çekiyor. Gittikçe kuraklığın olduğu bir süreçten geçiyoruz. Suyun ne kadar kıymetli olduğunu tekrar tekrar hatırlatmak lazım. Bugün köylerimize dağıtılan ve meralarda kullanılacak olan Sıvaklar hayvanlarımızın su ihtiyacını karşılayacak. Emeği geçenlerden Allah razı olsun" dedi.
Adıyaman'ın her bölgesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz
İl merkezinin yanı sıra köyler içinde ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Adıyaman AK Parti Milletvekili Ahmet Aydın, "Bir taraftan bakanlığımız, öbür taraftan Adıyaman Valiliğimiz, Adıyaman İl Özel İdaremiz, Adıyaman Belediyemiz, Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz gibi bütün kurumlarımız muhtarlarımızla birlikte dayanışarak bu şehre en iyi hizmeti getirme gayreti içerisindeler. Yine önemli bir hizmet için bir arada bulunmaktayız. Köylerimizde bulunan meralarda otlatılan ancak su ihtiyacı sıkıntısı çeken hayvanlarımız için sıvak dağıtımını gerçekleştirdik. Sadece kendi yaşadığımız ortamlara değil de uzak diyarlarda ve meralarda da hem besicilik yaptığımız hayvanların hem de yaban hayvanlarının istifadesine sunabileceğimiz önemli bir hizmet. Aslında kültürümüzde de var. Yaban hayatında yalaklar eskinden de olurdu. Dolayısıyla bir hayvan sevgisi de olan ve her türlü hizmeti de kendine şiar edinen bir kültürden geliyoruz. Bugün bunun bir örneğini daha yaşıyoruz" dedi.
Tarım Bakanlığının çiftçilere ve üreticilere dönük çok ciddi destekler vermeye devam ettiğinin belirten Başkan Aydın; "2002 yılında, yıllık 32 milyon TL destek varken geçen yıl 268 milyon TL desteğe çıktık. Bu yıl da inşallah, 300 milyon TL'yi bulacak bir tarımsal destek var. Yani hem kırsal kalkınma destekleri hem hayvancılık destekleri ve diğer bütün desteklerle birlikte bu rakamı bulacak. Adıyaman İl Özel İdaremizin çok farklı ve güzel destekleri var, GAP idaresinden aldığımız destekler var. Yine çeşitli kurum ve kuruluşlardan destek alıyoruz. Bu desteklerin miktarı da gittikçe artıyor. Bir taraftan meyveciliği geliştirmeye çalışıyoruz. Bu şehirde, 380 bin dekar meyvecilik alanı varken şimdi bu 600 bin dekara yaklaştı. Yani iki katına çıktı. Her alanda, her ilçemizi meyveler ile tanıştırmaya, meyvecilikte ciddi katma değer elde etmeye, çiftçimizin kazanımını sağlamaya ve arttırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor" şeklinde konuştu.
Tarım sektörü insanlığı doyuran bir sektör
Tarımın dünyanın en önemli sektörü olduğunu ve suyun da tarımın önemli bir parçası olduğunun altını çizen Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, "Su, insanlar için olduğu kadar, hayvanların da hayati bir ihtiyaçtır. Sadece bizim evcil hayvanlarımız için değil, yabani hayvanlarımız için de hayati bir ihtiyaç. Bu yüzden, biz hem çiftçimizi hem de bize emanet dağda dolaşan kurdu, kuşu; sulamak ve doyurmak zorundayız. Çünkü biz böyle bir kültürden geldik. Bu dünya bizim olduğu kadar bizim dışımızdaki canlıların da ortak dünyasıdır" dedi.
Tarım sektörünün insanlığı doyuran bir sektör olduğunu dile getiren Çuhadar, "Dünya nüfusu 8 milyonu aştı. Artık gıdaya ulaşmak, dünyanın en büyük sorunlarından birisi haline geldi. Savaşlar nedeniyle gıdaya ulaşmada sıkıntı çeken ülkeler var. Hamdolsun, sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleri ile tahıl koridorunun açılması, dünyada nasıl bir yankı uyandırdığını hep beraber gördük. Bu nedenle, tarımı desteklemek, ülkenin geleceğini destekleme aslında. O nedenle böyle küçük dokunuşlar büyük sonuçlara neden olur. Yaylacılığın yavaş yavaş köreldiğini görüyoruz ve bunu tekrar canlandırmak zorundayız. Et ithal etmemeliyiz, et ihracat etmeliyiz. Canlı hayvan ithal etmemeliyiz, canlı hayvan ihracat etmeliyiz. Bu yüzden de çiftçilerimize ne gerekiyorsa devlet imkanları sonuna kadar açık" dedi.