Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. Yapılan değişiklik ile önceki düzenlemede bir önceki yılın 1 Eylül tarihinde başlayıp üretim yılının 30 Haziran tarihinde sona eren 10 aylık ÇKS başvuru süresi, 4 aya düşürülerek 31 Aralık tarihine çekildi. 2023 üretim yılına ait ÇKS başvuruları 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek olup, ürün beyanı değişiklikleri Şubat ayı içerisinde yapabilecektir.
Çiftçi Kayıt Sistemi'nde bu yıl gidilen diğer farklı uygulamaları da aktaran Kıyas şunları söyledi; "Çiftçiler, artık rahatlıkla E-Devlet üzerinden kayıtlarını yapabilecek ve çiftçiler daha önce Ziraat Odası'ndan çiftçilik belgesi almamışlar ise bir kereye mahsus bu belgeyi oradan alarak sisteme veri girişlerini yükleyebilirler. Veri girişi yapamayan çiftçiler, rahatlıkla Tarım ve Orman Adıyaman İl Müdürlüğümüze uğrayarak personelimizin gözetiminde, hem kendi E-Devlet üzerinden giriş yapabilecekler hem de bizler manuel olarak çiftçilerimizden dosyalarını alıp giriş yapabilmekteyiz."
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne bağlı olarak buğday ve arpa için çiftçilerimize yapılan mazot ve gübre desteği de erken bir tarihe alındı. Dolayısıyla, çiftçilerimiz sonbaharda buğday ve arpa ekim döneminde, mazot ve gübre destek parasını da kullandılar. Çiftçilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için için bizlerde elimizden geleni yapıyoruz sorun yaşayan çiftçilerin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'ne müracaat etsinler. Çiftçilerin kafalarına takılan bir soruda yardımcı olabiliriz. E-Devlet Sistemine giriş yapmamışlarsa ya da bir E-Devlet üzerinden bir şifre almamışlarsa bir an önce bir şifre almalarını öneriyoruz." dedi.