ATSO, yoğun katılım sağlanan bir seminere ev sahipliği yaptı. TOBB Adıyaman Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen "Geleceğin Trendleri ve Metaverse" başlıklı seminer, ATSO Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Adıyaman Genç Girişimciler Kurulu iş birliğiyle düzenlenen 'Gelecek Trendleri ve Metaverse' etkinliğine katılan Derin Teknolojiler Uzmanı Alphan Manas, "Türkiye dünyadan daha ileride olacak. Çünkü Türkiye'de metaverse konusunda çalışma yapan firmalar, dünya çapındalar" dedi.
Seminere Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, AK Parti Milletvekili M. Fatih Toprak, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Fütürist Girişimci Alphan Manas, HABİTAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, TOBB Girişimcilik Müdürü Sezgi Çiğdem, kurum müdürleri, STK temsilcileri katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan TOBB Adıyaman Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı ve Güneydoğun Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Ahmet Yolcu, "Genç Girişimciler Kurullarının amaçları arasında ülkemizdeki genç girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi için politika önerileri geliştirip, ilgili kamu kurumlarına sunulması, girişimcilik kültürünün gençler arasında yaygınlaşmasına öncülük etmek kurulumuzun başlıca görevleri arasındadır. TOBB Genç Girişimciler Kurulu ile koordineli çalışan Adıyaman Genç Girişimciler Kurulu, genç girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kurul olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. TOBB Adıyaman Genç Girişimciler Kurulu olarak, Adıyaman girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve öncelik olarak ülkemizde olmayan girişimlerin oluşması için toplumda farkındalık yaratacak faaliyetlerin yürütülmesi için gönüllü çalışıyoruz. Fabrikalarımızı, işletmelerimizi inceliyoruz. İlimizdeki sivil toplum kuruluşları ile yakından temas kuruyoruz; bölgemizdeki Genç Girişimciler Kurulları ile iletişim kuruyoruz. Genç Girişimciler olarak kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli düşünerek adım atıyor; ülkemizin ihtiyaç duyduğu üretim ve istihdamın sağlanması ve sürdürülebilir olması için gayret gösteriyoruz. Bizlere her faaliyetimizde destek olan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Uslu ve ATSO Yönetim Kurulu'na teşekkürlerimizi sunuyorum"
ÇİĞDEM: "HAYAL KURUN, KENDİNİZİ GELİŞTİRİN"
TOBB Girişimcilik Müdürü Sezgi Çiğdem, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak 81 ilde oluşmuş Genç ve Kadın girişimciler Kurulları ile en büyük girişimcilik kuruluş olduklarını belirterek; "Kurullarımız ile dünyanın en büyük küresel firmalarıyla projeler üretiyoruz. Girişimci adaylarına nasıl yardımcı olabiliriz bunun için çok alışıyoruz. Girişimcilikte hayal kurmanın bir hedefinizin olunması ve yenilikçi olunmasının önemini sürekli vurgulamaktayız. Kendi kimliğinizi yönetmekte başrol siz olun. Dünyadaki küresel dengeleri takip edin. Zenginliğin yolu güçleri birleştirmekten geçiyor" dedi.
HAZIR: "GENÇELİRİMİZ İCAT ÇIKARSIN"
HABİTAT Derneği Başkanı Sezai Hazır, "Bu ülkenin gençlerine güvendiğiniz zaman inanılmaz güzel işler başarıyorlar. 2004 yılında TOBB ile çalışmaya başladık. Bu ülkede girişimci sayısını arttırmazsak bu ülkenin kalkınması mümkün değil. Bunun olabilmesi için bu 'Eski köye yeni adet getirme' sloganını tersine çevirmemiz lazım. Eski köye yeni adet getirmeliyiz. Elinin hamuruyla erkek işine karışma dediler kadınları bir tarafa ittiler. Bu anlayış ile HABİTAT konferansıyla Türkiye'nin 81 ilini dolaşarak girişimci sayısını nasıl arttırırız diye çalıştık. Türkiye'nin geleceği teknolojidir. Son on yılın en büyük şirketlerine bakın hepsi teknoloji şirketleridir. Biz Türkiye'de KOBİ'lerin dijital dönüşümü konusunda çalışmalar yapıyoruz. Yapay zeka üzerine çalışıyoruz. Türkiye'nin birçok ilinde yapay zeka sınıfları açıyoruz. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Pandemi bitti eski sisteme döneceğiz diye bir şey yok. Şirketler dijital yetkinliklerini geliştirmeli" dedi.
USLU: "DİJİTALLEŞME STRATEJİMİZ OLMALI"
ATSO Başkanı Mustafa Uslu, "Bu ülkenin geleceği gençlerimizin yarın değişen ve dönüşen dünyayla birlikte entegre olduğumuz küresel ekonominin olduğu bir dönemde ülkemizin içinde kendi ilimizi şaha çıkaracak siz gençlersiniz. Bugün bize düşen görev sizlerin önünü açmaktır. Ben göreve geldiğim günden bu yana Genç Girişimcilerimize çok önem verdim. Ülkemizde girişimci gençlerimiz olduğu sürece önümüz açık. Dünyayı tanımak, ufkunu geliştirmek çok farklı bir şey. Benim gençlerden ricam araştırmaya ve geliştirmeye önem vermeleri. İçi boş değil, dolu çalışmalar yapmalıyız. Mücadeleden asla vazgeçmemeliyiz. Ayağı yere basan hayallerimiz olmalı. İnsanları bir araya getiren şeyler, ilkeleridir, fikirleridir. Ama iş kişiselleşmeye başlayınca yollar ayrılıyor. Olaylara geniş açıdan bakmalıyız. Ülkemizi bir yerlere getirebilmek için üretmeliyiz, çalışmalıyız ve yenilikçi olmalıyız. Gençlerimizden ümitliyiz. Hep birlikte girişimcilik ruhunu topluma yaymalıyız. Yeni teknolojiler tüketiciler kadar, kamu kurumlarını, iş dünyasını ve yatırımcıları da son derece heyecanlandırmaktadır. Günümüzde, yeni trendler ne olursa olsun ülkelerin ve kurumların mutlaka bir dijitalleşme stratejisinin olması gerekmektedir. İnternette başlayan yeni dönüşüm dalgasından sonra Metaverse de yaşamımıza büyük bir hızla girdi. Çok katmanlı bir yapı olan Metaverse sisteminin henüz çok başındayız ama bu konuda hem birey olarak hem de kurumlar olarak hem de ülke olarak hazır olmak ve gelecek stratejilerini belirlemek zorundayız.
TURGUT: "TIPTA YAPAY ZEKÂYI KULLANMA GAYRETİNDEYİZ"
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut; "Metaverse ilgili yazılı kitabın 1992'lerde olduğu bilinmektedir. Ben çoğumuzun bilmediği bir şeyden bahsedeceğim. Adıyaman'da Samsat ilçemiz var. Samsat ilçesi Kommagene krallığının kışlık konaklama yeridir. Burada Samsatlı Lucianos diye bir felsefeci yaşıyor. Millattan sonraki yıllar arasında Samsatlı Lucianos kitaplar yazıyor birçok yeri geziyor. Daha sonra Yunanistan da hakka yürüyor. Tabi bu bir Adıyamanlı. Samsatlı Lucianos'un iki bin yıl önce yazdığını biz 1960'lı yıllarda başladığını gördük. Bugün tabi sanal gerçeklikten bahsedecek konuşmacımız. Bizde Adıyaman Üniversitesi olarak buna gerçekten çok önem veriyoruz. Yakın zamanda da tıp eğitiminde yapay zekânın kullanılmasıyla ilgili bir proje sunduk. İnşallah tıp eğitiminde de sanal gerçekliği kullanmak istiyoruz"
TOPRAK: "GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ"
AK Parti Milletvekili Fatih Toprak; "Çalışmadan üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce hürriyetlerini sonra haysiyetlerini sonra istiklal ve istikballerini kaybederler. Biz çok çalışacağız. Hamdolsun Türkiye olarak gençlerimize güveniyoruz. Bugün dünya sıralamasında gençlerimiz Matematikte, fende kimyada iyi. Bugün Türkiye dünyanın çeşitli noktalarında çok büyük yatırımlar yapan bir ülke. İnşallah bunu daha ileriye götüreceğiz. Bunun bir şifresi var. Önce hayal et sonra gerçekleştir. Önce hayal edeceğiz sonra gerçekleştireceğiz. Alphan Manas beye ilimize teşrifleri için teşekkür ediyorum."
ÇUHADAR: "HEDEFLERİNİZ BÜYÜK OLMALI"
Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar ise; "Gençlik bizim her şeyimiz. Bizim yarın arkamıza bakmadan gönül rahatlığı ile koltuklarımızı bırakacağımız devletimizi milletimizi temsil edeceğimiz neslimiz gençlik. Bunun iyi yetişmesi en büyük temennimiz. Gençlerin iyi yetişmesi demek sağlam bir toplum, güçlü bir devlettir. Güçlü devlet yapısıyla siz hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Hedefleriniz büyük olmalı. Biz bugün dünyanın ilk 5 ekonomisi arasına gireceğiz hedefini koyduk. Bu hedefe ulaşmak öyle yan gelip yatmakla olmaz. Bilgisayarı oyun için kullanmakla olmaz. Üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz icat edeceğiz. O yüzden bugün bakanlık nezdinde bizim Milli Eğitim Müdürlüğümüzde matematiğin nasıl daha iyi konuma getirilebileceğiyle ilgili bir çalışma başlattı. Biz matematiği gençlerimize nasıl sevdireceğizi çalıştıracağız. Biz ancak böyle bir gençlik yetiştirdikten sonra geleceğe güvenle bakabiliriz. O gençlik gözlerinde pırıl pırıl parlayan ve geleceği güvenle bakan bir gençlik olacak. Biz küllerinden doğan bir toplumuz"
Seminere konuşmacı olarak katılan Fütürist Girişimci Alphan Manas, yakın gelecekte enerji ve üretim alanında çığır açan değişiklikler olabileceğini belirtti. Manas şunları söyledi: "Gelecek trendleri dediğimiz zaman biraz da geçmişe dönmek gerekiyor. Çünkü geleceği tahmin edebilmek için mutlaka geçmişten referans almamız gerekiyor. Geleceği tahmin ederken yaptığımız en büyük hata ise aslında elimizdeki kaynaklarla geleceği tahmin ediyor olmamız. Gelecek ne yazık ki elimizdeki kaynaklarla değil, daha önce keşfetmediğimiz işlem şekilleriyle olacak. Mesela bir işin yapılış şekli değişiyor. Bir teknolojiyle ilgili çok önemli bir zıplama oluyor. Jeotermal kaynakları tespit etmede, kuyu kazmanız gerekiyor. Yeni bir teknoloji kuruldu. Lazer ve yüksek ısı ile dünyanın en kalın kuartz kayalarını delebiliyor. Belki de önümüzdeki dönemde, dünyadaki mevcut kömür santrallerinin çoğu jeotermale dönebilecek."
"TÜRKİYE METAVERSE ALANINDA DÜNYADAN DAHA İLERİDE OLACAK"
Metaverse oluşumunun kaçınılmaz olduğunu ve Türkiye'nin bu alanda öncü bir rol üstleneceğini aktaran Alphan Manas, "Şu andaki bilgisayar alt yapısının en az bin kat daha güçlenmesi gerekiyor. Elektrik harcamalarının yükselmesi, yeni ekran teknolojilerini çıkması gerekiyor ve iletişim hızlarının artması gerekiyor. Dolayısıyla önümüzde zaman var. Metaverse artık kaçınılmaz. Bu başarılı bir başlangıç olacak ama teknoloji arkadan gelecek. Türkiye dünyadan daha ileride olacak. Çünkü Türkiye'de metaverse konusunda çalışma yapan firmalar, dünya çapındalar. Çoğunun Amerika'da da ofisleri var ve yabancı yatırım alıyorlar. İlk kez Türkiye olarak biz başlangıç çizgisinde herkesle beraberiz, hatta bazı konularda da öndeyiz" dedi.
Seminer sonrası TOBB Adıyaman Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ahmet Yolcu, Girişimci Fütürist Alphan Manas'a hediye takdim etti.