Dünya coğrafyasının en önemli su kaynaklarından biri olan Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin verimli arazilerinde kurulu olan Adana'nın tarihi, bundan yaklaşık 8 bin yıl öncesine dayanıyor. Adana, adını Yunan mitolojisinde geçen Uranus'un oğlu Adanus'dan alıyor. Hititler'den Osmanlı'ya kadar 10 ayrı büyük medeniyete ve 18 ayrı siyasi yapılaşmaya ev sahipliği yapan kent, son olarak uğradığı Fransız işgalinden, Kurtuluş Savaşı'nda halkın direnişi sonucu 5 0cak 1922'de kurtarıldı.
MUTLAKA GÖRÜLMELİ
Günümüzde 2 milyon 263 bini bulan nüfusuyla Türkiye'nin 6'ncı büyük ili durumunda olan Adana, tarihin her döneminde önemli bir yerleşim alanıydı. Geçmişe dair izler ilin dört bir yanında görülebiliyor. Özellikle kaleler, hanlar, köprüler ve camiler, Adana'nın tarihi zenginlikleri arasında dikkat çekiyor. Kent merkezindeki Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin bulunduğu Arkeoloji Müzesi, Etnoğrafya Müzesi ve Atatürk Evi gezilmesi gereken yerler arasında öne çıkıyor. Merkezdeki Ulu Cami, Sabancı Merkez Cami, Bebekli Kilise, Taşköprü ve Tepebağ'daki Eski Adana Evleri ile merkez dışındaki Anavarza, Şar ve Misis ören yerleri ile Akyatan ve Ağyatan Kuş Cennetleri de en çok ilgi gören turizm noktaları arasında bulunuyor.
TAŞ KÖPRÜ
Adana kent merkezinde bulunan ve Seyhan Nehri üzerinde kurulan Taş Köprü, Roma İmparatorluğu'ndan kalmıştır ve Adana'nın sembolü olarak kabul edilmektedir. Roma İmparatoru Hadrian döneminde yapımına başlanmış, Justinianus tarafından sağlamlaştırılmış ve tamamlanmıştır. Roma döneminde 21 gözlü olarak hizmet veren köprü, günümüzde 14 gözlü olarak ayakta durmaktadır. 310 metre uzunluğunda olan Taşköprü'nün genişliği 11.24 metredir. Taşköprü dünyada 'kullanılan' en eski köprüdür.
SABANCI MERKEZ CAMİİ
Taşköprü'ye çok yakındır. 1998 yılında hizmete girmiş olan caminin mimarı Necip Dinç'tir. 32 metre çaplı ana kubbesi olan cami Seyhan Nehri'nin batı kıyısında yer alıyor. Orta Doğu'nun en büyük camii olma özelliği taşımaktadır. Açık alanının düzenlenmesiyle kapasitesi 28 bin kişiye çıkartılan caminin iç kapasitesi 20 bin kişiliktir. Klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılan cami, görünüm olarak Sultan Ahmet Camii'ne, plan ve iç mekan dizaynı olarak Selimiye Cami'sine benzer.
VARDA KÖPRÜSÜ
Adana'nın Karaisalı ilçesinin Kıralan Köyü'nde bulunuyor. Yöre halkı tarafından büyüklüğü nedeniyle Koca Köprü de denilir. Kıralan Demiryolu Köprüsü ya da 1912'de Almanlar tarafından inşa edildiği için Alman köprüsü olarak da bilinir. Adana'ya 64 kilometre uzaklığındadır. Tam uzunluğu 172 metredir. Yerden en yüksek ayak yüksekliği 99 metredir. 1907-1912 yılları arasında yapılmıştır. Yapımı sırasında 21 işçi ve 1 Alman mühendis çeşitli sebeplerle hayatını kaybetmiştir. James Bond filmleri serisinden Skyfall filminin 'tren üzerinde kavga' sahnesi, Varda Köprüsü üzerinde çekildi.
YEMEDEN DÖNME
Adana yöresinin zengin bir mutfak kültürü bulunuyor. Yörenin ünlü yemeği 'Adana Kebabı' bol yeşillik ve soğan salatasıyla birlikte yenilirken yanında şalgam veya ayran içiliyor. Adana'nın diğer damak çatlatan yöresel yemekleri, içli köfte, çiğ köfte, analıkızlı, humus, sıkma, şırdan, mumbar, etli kömbe, dul avrat çorbası, yüksük çorbası.
Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Adana Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Adana Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.