Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın havadan gerçekleştirilen en geniş çaplı kutup araştırma projesi olan 'IceBridge' operasyonu kapsamında, 4 milyon yıldır buzla kaplı olan devasa kanyonun varlığı ilk kez tespit edildi.
Buz tabakasının altına gönderilen ve derinliklerdeki kıta tabanından geri yansıyan radyo dalgaları sayesinde kanyonun derinliği ve genişliği ölçüldü. Bu radar verilerini inceleyen bilim insanları, kanyonun adanın merkezinde başladığını ve kuzeydeki Petermann Buzulu'na kadar uzandığını belirledi. Keşfedilen yer şekli, ABD'nin Arizona eyaletindeki Grand Canyon'a göre daha uzun ancak Grand Canyon'un derinliği daha fazla. 446 kilometre uzunluğundaki Grand Canyon, 1800 metre derinliğinde.
İngiltere'deki Briston Üniversitesi'nden araştırmaya katılan Profesör Jonathan Bamber, "Çalışmalarımız gösteriyor ki, orada hala keşfedecek çok şey var. Dünyanın bir parçası daha tamamen keşfedilip haritalandırılıyor" dedi. Ada buzla kaplanmadan önce kanyonda büyük bir nehrin aktığı belirtiliyor. Bamber ve ekibinin çalışmaları bilim dergisi Science'ta yayınlandı.
2016'ya kadar sürecek olan IceBridge operasyonu ile kutupların ilk kez 3 boyutlu ayrıntılı haritaları hazırlanıyor. NASA'ya ait keşif uçakları, kutuplar üzerinde sayısız uçuş yaparak buz kıtaların fotoğraflarını çekiyor. Yüzeydeki yükseltiler ve buz tabakasının kalınlıkları ölçülüyor. Elde edilen veriler, küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin kutuplara olan etkilerini anlamada bilim insanlarına yardımcı olacak.