Doğa Derneği ve Dünya Turna Vakfı uzmanlarının 2 yıldır yürüttüğü çalışmalara göre, Doğu Anadolu Bölgesi'nde keşfedilen Anadolu dağ turnası (grus grus archibaldii), dünyada sadece Türkiye, İran, Gürcistan ve Ermenistan'da yaşıyor.
Dünyada 20 çiftin altında kaldığı tahmin edilen bu alt türün, Türkiye'deki yaşam alanları ise Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Muş, Sivas ve Van.
Dünyanın en nadir turnası olarak kabul edilen Anadolu dağ turnasının Türkiye'de üreyen 6, komşu ülkelerden İran'da 1, Ermenistan'da ise 2 çiftinin yeri biliniyor.
SADECE TÜRKÜLERDE YAŞAMASIN
Geçmişte Doğu Anadolu'daki sulak alanlarda üreyen Anadolu dağ turnaları, günümüzde yalnızca Muş, Van, Erzurum, Kars, Sivas, Ardahan ve Erzincan civarındaki sulak alanlarda yaşamını sürdürüyor.
Sulak alanlardaki kurutma çalışmaları, baraj, yol inşaatları ve üreme döneminde çıkarılan sazlık yangınları, dünyanın en nadir turna alt türünün varlığını tehdit ediyor.
Doğa Derneği ve Dünya Turna Vakfı'nın yürüttüğü proje kapsamında, son 2 yılda Doğu Anadolu'da 9 ili kapsayan bir çalışma gerçekleştirildi. Arazi çalışmalarının ardından Almanya ve Rusya'da türün dünyada tanınan uzmanlarıyla bir araya gelen Doğa Derneği uzmanları, türün acil olarak kurtarılması konusunda çalışma başlatma kararı aldı.
Proje kapsamında, bilinen bireylerin üreme başarısının izlenmesinin yanı sıra yöre halkı, karar vericiler ve yerel yönetimlerle beraber çalışılarak, üreme alanlarındaki tehditlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Tehditlere karşı acil önlem alınmazsa bu nadir canlı, yeryüzünden kaybolacak.
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, Anadolu dağ turnasının korunması için Türkiye'deki herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.
Anadolu dağ turnalarının, sadece türkülerde kalmaması için Türkiye'ye büyük görev düştüğünü belirten Yılmaz, ''Doğa Derneği, 7 yıl önce başlattığı 'Hedef: Sıfır Yok Oluş' kampanyasıyla çok sayıda ortaklık kurdu ve en nadir canlı türlerinin korunmasını sağladı. Anadolu kimliğinin ayrılmaz parçası turnalar için de seferber olmalıyız'' dedi.