Yunanistan, hafta sonunda parlamentonun aldığı bir kararla 15 bin memurun işine son verdi. Memur tasfiyesi 2014'e kadar yapılacak. Bu tasfiye karşılığı Yunanistan'a yardım diliminden 8.8 milyar euro verilecek. Hemen belirtelim halen Yunanistan'da nüfusun dörtte biri kamuda çalışıyor. Kısaca ülkede her dört kişiden biri memur.
Peki Yunanistan memur sayısını niçin azaltmak zorunda? Azaltmak zorunda çünkü Yunanistan'ın IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası'ndan alacağı yardımlar devlet memurlarının sayısının azaltılması koşuluna bağlandı. Yapılan anlaşmaya göre Yunanistan neredeyse milli geliri 230 milyar eurodan daha fazla toplam yardım alıyor. Bu yardım koşuluna göre 2015'te memur sayısı 700 bin azaltılacak. Yine alınan yardımlar sayesinde kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 160'tan 2022'de yüzde 120 seviyesine indirilecek.
Gelelim memur sayısındaki azalmanın etkisine… IMF ve diğer yardım veren kuruluşlarla yapılan anlaşma nedeniyle sayı azaltıldıkça Yunanistan'da işsizlik oranı hızla yükseliyor. İşsizlik son verilere göre yüzde 27'ye ulaştı. Tabii bu kemer sıkma politikası bazı iktisatçılarce eleştiriliyor. Çünkü işsiz sayısı çoğaldıkça maaş alamayanlar yeterli harcamayı yapamayacağı için toplam talep geriliyor. Dolayısıyla ekonominin canlanması mümkün olamıyor. Hemen belirtelim Yunanistan'da enflasyon martta negatif olarak gerçekleşti, fiyatlar yüzde 0.2 geriledi. Enflasyonun olmaması zaten durgunluğun ve gerilemenin belirtisi oluyor. Bu nedenle 2009'dan beri ekonomi her yıl küçülüyor. Yunanistan ekonomisi 2009'da yüzde 3.3, 2010'da yüzde 3.5, 2011'de yüzde 6.9 ve 2012'de yüzde 4.7 küçüldü. Eğer ekonomide kemer sıkma uygulaması bu şekilde sürerse Yunanistan'ın aldığı yardımlara rağmen kamu borç yükünün azaltılması planlandığı gibi olamayabilir.
Gelelim Yunanistan'da bunlar yaşanırken Türkiye ekonomisinde ne yapıldığına... Yunanistan'da son üç yılda satın alma gücü paritesine göre fert başına gelir, 28 bin 700 dolardan 25 bin 100 dolara gerilerken, aynı dönemde Türkiye'de fert başına gelir 13 bin 800 dolardan 15 bin dolara yükseldi. Ve kamu borç yükü yüzde 44'ten yüzde 36.5'e geriledi. Ve Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 12'den yüzde 27'ye çıkarken Türkiye'de işsizlik aynı dönemde yüzde 12'den 9'a indi. Tabii bütün bunları Türkiye, IMF vesayeti olmadan başardı. Ve şimdi IMF'ye 5 milyar dolar borç verebilir seviyeye geldi.
Hemen hatırlatmakta fayda var. Yunanistan son 30 yılda ekonomisindeki refah artışını Avrupa Birliği'nin yardımları aracılığıyla sağladı. AB, Yunanistan'a 84 milyar euro bağış verirken Türkiye'ye ancak 1.7 milyar euro bağış alabildi.
Hatta Yunanistan, Avrupa Birliği'ne tam üye olduktan sonra bırakın bağışı, Türkiye'ye verilecek yardımların 3.7 milyar euro tutarındaki kısmını engelledi.
Niçin belirttik bütün bunları? Bazıları "Türkiye'de ne yapıldı ki?" diye soruyor. İşte bütün bunları açıklamakta fayda var.