Kendi aralarında anlaşıp faizleri istedikleri gibi belirleyen ve keyfi oranlarla vatandaşı soyan faiz lobisi İngiltere'de yakalandı.
Amerikan ve İngiliz regülatörlerinin araştırmaları sonucunda ortaya çıkan skandal, Barclays Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Marcus Aigus'un ardından, bankanın icra komitesi başkanı Robert E. Diamond'un da istifasını getirdi. Faizlerde yapılan manipülasyon yolsuzluğunu incelemek için İngiltere Başbakanı David Cameron, parlamentoyu devreye soktu. Gerekirse bağımsız bir kurum olan Ağır Dolandırılık Ofisi de devreye girecek.
Gelelim manipülasyonun vatandaşı nasıl etkilendiğine… Londra bankalararası borçlanma faizi olan "Libor", küresel düzeyde eşik olarak kabul edilen bir faiz oranı olarak biliniyor. Bu oranın piyasalarda rekabet sonucu belirlenmesi gerekiyor. Ama öyle değil de, bankaların kendi aralarında anlaşmalarıyla belirlenince vatandaş adeta soyuluyor.
Bu konuda eski bir yatırım bankacısı olan Raph Silva durumu şöyle özetliyor: "Eğer Libor manipüle edilirse, bu, vatandaşın cebinden para çalmak anlamına gelir. Çünkü bu durumda konut kredi faizleri değişir, kredi kartı ve tüketici faizleri değişir,emekli fonlarının getirileri değişir." Dolayısıyla faiz lobisinin, emekli maaşlarına varıncaya kadar elini her yere uzatıp vatandaşı soyduğu ortaya çıkıyor.
Şimdi soruşturma diğer bankalarda da sürdürülüyor. Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Credit Suiss, UBS, Citigroup and JPMorgan Chase de soruşturulduklarını kabul ettiler.Yaklaşık 20 bankanın işin içinde olduğu ileri sürülüyor.
Gelelim Türkiye'ye…Amerikan ve İngiliz regülatörlerinin ortaya çıkarttığı Libor manipülasyonu, Türkiye'deki yatırımcı ve tüketiciyi de etkiledi. Çünkü başta da belirttiğimiz gibi Libor küresel düzeyde eşik olarak kullanılıyor. Bankadan konut veya tüketici kredisi alanların hepsi, kısaca kredi kullananların ve hatta türev ürünlere yatırım yapanların tamamı bu manipülasyondan olumsuz etkilendiler. Yapılan bu soruşturmaların ardından Türkiye'deki regülatörler olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, SPK ve hatta Merkez Bankası da herhalde harekete geçecek. Ayrıca bankalardan kredi kullanan vatandaşlar da haklarını arayabilirler.
Gelelim bizim faiz lobisine…Sürekli olarak "faiz lobisi yoktur, faizler piyasada belirleniyor" diyerek, Türkiye Hazinesi'ne ve vatandaşa yüksek faiz ödeten lobi şimdi sus pus oldu. 'Faizler piyasada belirleniyor' diye vatandaşa izahat veren ahbap-çavuş ilişkisiyle akademik ünvan almış olanlar, şimdi izah edin bakalım faizlerin nasıl belirlendiğini. Sizlerden izahat bekliyoruz.
Not: "Bize gelen bilgiye göre, AK Parti'nin TBMM Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli'nin mesleği YMM, CHP'nin Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi'nin mesleği YMM, yine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesleği YMM olarak biliniyor. Anlayacağınız iş kendi çıkarları olunca iktidar ve muhalefetteki milletvekili YMM'ler el ele verip son dakika önergesiyle 84 bin SMM'nin ekmeğiyle oynadılar. Yazıktır. Bu insanlarında okuttukları çocukları, bakacakları aileleri var. Bu yapılan kurnazlık hukuka da rekabetçi ekonomiye de uygun değil. Derhal düzeltilmeli!..." diye yazmıştık. Bu yazımızla ilgili olarak dün serbest muhasebeci ve mali müşavirlerden, YMM ve bakanlık denetçilerine sağlanan ayrımcılık maddesi iptal edildiği için teşekkür elektronik postaları aldık. "Muhasebecilere Bu Haksızlığı Kim yaptı?" yazınız için çok teşekkür ediyoruz diyorlar. Komisyonlardan geçen maddeleri Genel Kurul'da hiçbir haklı gerekçe gösteremeden ani bir önergeyle değiştirenlere iyi bir ders oldu. Durup dururken 84 bin kişiye yapılan haksızlık böylece ortadan kalktı.