Kültür Bakanı Ömer Çelik, Devlet Operası, Balesi, Tiyatrosu'nu ortadan kaldıracak bir yasa tasarısını Meclis'e sunmak üzereymiş.. Bunu niye yaptığı konusunda söylenenler, yasanın kendisi kadar üzücü..
Ömer Çelik, AKP Kültür Bakanı..
Ahmet Misbah Demircan da, AKP'li Beyoğlu Belediye Başkanı.. Klasik Müzik Donizetti ödüllerinin dört senedir sponsoru..
Gece bir konuşma yaptı ve ödüllere neden "Donizetti" adı verildiğini anlattı.
Bakan Çelik dikkatle okusun diye, Demircan'ın o gece yaptığı konuşmanın bu bölümünü aynen köşeme alıyorum..
***
Osmanlı tarihi, ihtişamlı, karizmatik şahsiyetlerle doludur. Evliya Çelebi'den Pierre Loti'ye, Şeker Ahmet Paşa'dan Osman Hamdi Bey'e, Mimar Sinan'dan Nikoğos Balyan'a, Buhurizade Mustafa Itri'den Lavtacı Andon'a kadar, keşfedilmeye, anlaşılmaya değer çok sayıda deha, imparatorluk çağını şekillendirmiş, tarihimizde derin izler bırakmıştır.
Mazimizdeki hayranlık verici görkem, yerli ve yabancı sanatçıların, Müslim ve gayrimüslim ustaların ortak eseridir. Bunlar arasında Giuseppe Donizetti'nin çok ama çok özel bir yeri olduğu açıktır.
İtalyan Donizetti'ye, Sultan Abdülmecit "Paşa" unvanı vermiştir. Bu, çok dikkate değer bir husus. Osmanlı Sultanı, bir İtalyan besteciye "Paşa" unvanı veriyor. Buna mukabil, Donizetti Paşamız da Sultan Abdülmecit'e o harikulade Mecidiye Marşı'nı besteliyor.
Bu büyük bestekâr Donizetti Paşa, saray orkestramızı yönetmiş, 1828'de de Muzikayı Humayun'un (Bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni) başına getirilmiştir.
19. yüzyılda, Avrupalı pek çok bestekâr İstanbul'a, Osmanlı Sarayı'na uğruyor. 2. Abdülhamit'in, Vahdettin'in klasik batı müziği dersleri aldığı biliniyor. Giuseppe Donizetti gibi büyük bir bestecinin, tarihe, bir Osmanlı Paşası olarak geçmesi gurur vericidir.
Donizetti'nin bestelediği Mahmudiye Marşı, Mecidiye Marşı gibi eserleri, en az Bellini'nin yaptığı Gül Koklayan Fatih tablosu kadar önemsiyorum. Bu eserler, bizim batıyla, Avrupa'yla kurduğumuz ilişkinin en bereketli, en leziz verimleridir. Osmanlı Paşası Donizetti'nin eserleri, Avrupa'yla kurduğumuz hakikatli ve soylu ruh akrabalığının işaretleridir.
Bugün burada Donizetti Ödülleri'nin verilmesini, klasik müziğin Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurumsallaştığı günümüz Türkiye'si açısından, tarih bilincimize ve sanatta tutturduğumuz seviyeye ilişkin güçlü bir kanıt olarak görüyorum.
Ebedi uykusuna Beyoğlu'nda dalan ve orada yatan Donizetti Paşa'nın ruhu şad olsun. Bizleri bugün burada bir araya getiren sanat sevgimiz, müzik tutkumuz daim olsun.
Şu hayatı muhteşem bir senfoni gibi yaşayalım..
Bir orkestranın üyeleri gibi barış ve uyum içinde yaşayalım!.
Dileğim budur.