Abuzittincim,
(Gene reklamlar ve gene pazar günü Abuzittin mektupsuz kaldı.. Özürler..)
Sayın Erdoğan çok talihsiz bi demeç verdi.. Dedi ki "...yaz aylarında trafik kazaları artıyor. Tatile çıkarken toplu taşıma araçlarını tercih edin!" Patt!
Hemen arkasından bi yolcu otobüsü kazası.. İnşallah sayısı artmaz, 7 ölü 44 yaralı.. Yolcular şoförün uyuduğunu söylüyorlar. Esasında Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Erdoğan söylediklerinde haklı.. Yaz aylarında tatile çıkarken başta tren, toplu taşıma araçlarını tercih doğru ama otobüs diyince "dur bakalım abi!"
İnternette 5 yıllık bi istatistiğe rastladım. Buna göre her 3 otobüsten 1'i, şu veya bu şekilde, kazaya karışmış. Çok ürkütücü bi rakam.. Gene bu 5 yıl içinde 36 bin 980 otobüs kazası olmuş. 436'sı yoldan çıkma (uykusuzluk, kabak lastik kullanma ve benzeri nedenlerle) 30 binden fazlası da çarpma.
Bu noktada Melih Aşık'ın yazdıklarına değinmek istiyorum kardeşim. "Uçaklar kaza yaptığında uçak şirketleri, hileli mal sattığında satan firmaların adı açıklanıyor da neden kaza yapan otobüs şirketlerinin adı açıklanmıyor?" diye soruyor. Çok haklı. Bi kaç yıl önce kaza yapan otobüs şirketlerinin adı açıklanıyordu, sonra önlendi. "Efendim, otobüs firmalarının ticari itibarı zedeleniyormuş" Laf, ötekilerinki zedelenmiyor mu? Bırakın açıklansın bilader.. Otobüs işletme sahipleri daha dikkati olurlar, her önüne gelene direksiyonu teslim etmezler.. Gerçi son yıllarda firma yöneticilerinin daha bilinçli davrandığı gözleniyor ama rakamlar ortada, yeterli değil, giden canlara çok yazık!
Neden insanlar kaza yapan şirketin adını bilmesin ? Ben İçişleri Bakanlığı'nın yerinde olsam her yıl, kaza yapan otobüs şirketleriyle yapmayanların listesini açıklarım. Uçaklarda bu var. Uluslararası değerlendirme kuruluşlarının uçuş data'ları var. Hangi ülkenin hangi havayolu şirketi, hangi yıl kaza yaptı, kaza nedeni, ölü ve yaralı sayısı, bütün bunlara bi bilgisayar tuşuyla ulaşabiliyorsun. Otobüslerde, ki Türkiye de toplu taşımacılığın başını çekiyor, bu neden uygulanmasın ? Ben böyle bi sistemin son derece yararlı olacağına inanıyorum. Biz yolcular da hangi şirket daha güvenliyse onunla gideriz. Böylece ötekiler de ayakta kalabilmek için önlem alırlar.
Abuzittincim, yaz gelince şehirlerarası yollarda da bakım ve tamirat çalışmaları başlıyor. Kaç defa sana yazdım, bölünmüş yollarda, tek yöne geçilince konan trafik işaretleri yetersiz. Geçenlerde, Çanakkale-İzmir-Marmaris yolunda bu nedenle üç kez tehlike atlattım. Çift yol nerede başlıyor nerede ne zaman teke iniyor belli değil. Bu yetersiz işaretleme nedeniyle çok kaza oluyor. Ölen fazla olursa gazetelerde de okuyoruz. Şimdi buna bi de, eriyen asfaltta devrilen arabalar eklendi. Çift yollar, çoğunlukla, vasıfsız ve de şişirme yapıldığından asfalt, yer yer eriyor. Daha dün böyle bi yolda , Kütahya yakınlarında 3 kişilik aile yok oldu. Eriyen asfalt, batmakta olan Yunanistan da bile yok Abuzittincim.. Artık vize kolaylığı da getirdiler, git adalardan birine dolaş, erimiş asfalt görürsen gelecek haftaki mektubumda bizdeki bütün yol müteahhitlerine başarılarından dolayı saygılar sunup yaptıkları çalışmalardan dolayı onları kutlayacam.. Tabii o müteahhitlerin yaptıkları işi kabullenen bürokratlara da saygılarımı sunmayı ihmal etmeyeceğim.
Esasında bana sorarsan biz bazı konularda, başta trafik, çoktan batmış durumdayız ama sanki batmamış gibi durumu idare etmeye çalışıyoruz.
Münasip yerlerinden öperim kardeşim.
Güneş. tecelligunes@yahoo.com.tr