Yarın.. 24 saat sonra tarihin en büyük spor olayı Olimpiyatlar başlıyor.. Farkında olan var mı?. Sevgili Spor (!) medyam hâlâ Olimpiyat havasına girmedi.. Hâlâ sayfaların tepesinde Fener'in, ya da Galatasaray'ın bu yıl kim bilir kaç yüzüncü palavra transfer haberi yer alıyor.. Palavra olduğunu bile bile manşet atıyorlar..
Hani olimpiyat havası.. Hani olimpiyata giden yazar kadrolarından, Çin'in, Pekin'in havasını anlatan uzun uzun yazılar..
Türkiye'de spor gazeteciliği ölmüş, ağlayanı yok!..
"Hıncal'ın Yeri girsin hiç değilse havaya" dedim.. Bu ilk yazı olarak Nuyan Ağbi'nin (Yiğit) dün elime ulaşan mektubunu seçtim.. Nuyan Ağbi, bizim ünlü Olimpiyat Dörtlüsü'nün kürekçisi.. Cüneyt Ağbi, Kenan, Nuyan Ağbi, ben.. "Mahşerin 4 Atlısı" gibi, "Olimpiyatların 4 Atlısı"ydık. 80'den bu yana kaç Olimpiyat, kaç Dünya Atletizm Şampiyonası izledik yan yana.. Sade spor değil, gittiğimiz ülkenin yaşamına da katılırdık birlikte.. Müzeler, galeriler, tiyatrolar, yerel mutfak restoranları, gece kulüpleri.. Gece gündüz ayrılmaz dörtlüydük biz..
Sonra..
Sonrayı biliyorsunuz.. Söz Nuyan Ağabey'de..
***
Sevgili Hıncal,
Pekin, 1996 Atlantası gibi bir "Sprinterler Olimpiyatı"na sahne olacak ama ne yazık bu defa Dünyanın sayılı sprint uzmanlarından Cüneyt Koryürek tribünde olmayacak.
Bugün dünyanın en hızlı iki atletinin ikisi de Jamaikalı..
Asafa Powell ve Usain Bolt. Hoş daha önceki Olimpiyat şampiyonlarının kökeni de Jamaika'dan geliyordu; Atlanta'da Kanadalı Donovan Bailey ve Barselona'da İngiliz Linford Christie de aslen Jamaikalı idiler.
Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da Jamaika her zaman şampiyon sprinterler yetiştirmiştir.
Pekin öncesi son büyük Atletizm müsabakası Londra'nın Cyristal Palace Stadyumu'nda yapıldı. On binlerce atletizmsever Powell-Bolt arasindaki 100 metre yarışını seyretmek için koştu, bu satırların yazarı da dahil olmak üzere. Ama ne yazık ki dünyanın en hızlı iki adamı bizlere Coe-Ovett nostaljisini yaşatamadılar. Çarpışmadılar.
Görülen, her iki sprinterin de formlarının zirvesine varmak üzere olduklarıydı.
100 metrede, 9.74'lük dünya rekorunu Bolt'un 9.72'sine kaptıran Asafa Powell adeta rakipsiz koştu ve 9.94 basıverdi. Birkaç ciddi rakip olsa belki de yeni bir dünya rekoru seyredebilirdik. Powell geçen senelerde dünya rekorunu sıfır rüzgârlı Crystal Palace Stadı'nda egale etmişti.
Dünya 100 metre rekorunun sahibi Bolt, bu mesafede Powell'in karşısına çıkmadı ama girdiği 200 metrede de Powell'i rakip olarak bulamadı. Pekin öncesi iki hızlı adam boğuşmaktan kaçındılar. Böylelikle hangisinin daha hızlı olduğunun seçimi Olimpiyata kaldı. Tabii orada da eğer 100 ve 200 metreyi aralarında böyle paylaşmazlarsa ki, Bolt'un 100 metrede koşmayacağı dedikodusu yoğun..
Bolt da 200 metrede adeta tek başına idi. Start için "Yerlerinize" komutu verilene dek kulvarının başında dans edecek kadar rahattı. Tabanca ile fırladı ve bence yarış orada bitti. Rakiplerinden nerede ise bir sokak önde bitirirken 19.76'da durdu kronometreler. Bu Atlanta Oyunları'nda Amerikalı Michael Johnson'un kırdığı 19.32'lık rekorun tehdit altında olduğunun açık işareti..
Pekin'e binlerce atlet gidecek ama bütün gözler PowellBolt ikilisinin üzerinde olacak.
4x100 yarışında da Jamaika bir adım önde. Onları geçecek ekibin dünya rekoru kırması şart olacak gibi görülüyor. Tyson Gay'li Amerika bunu yapabilir mi?.
Nur içinde yatsın "Pipolu adam" Sevgili dost Cüneyt keşke sağ olsaydı da bu yarışların zevkini yaşayıp bizlere de tattırsaydı.
Kenan Onuk ve Cüneyt'ten sonra ben de gidemiyorum Pekin'e.. Sen zaten Atina'da terk etmiştin bizi.. Yani bizim tarihi "Olimpiyatların 4 Atlısı" da tarih oldu artık..
Sevgilerimle.