SABAH Spor Ödülleri için adaylar açıklandı. Formatı nasıl buldunuz? Her spora ödül verebilmek için bazen haketmeyenler de ödül alıyordu. Bu da hakedenin aldığı ödülün değerini azaltıyordu. SABAH'ın sadece başarılı olduğu kamuoyunca bilinen dallarda ödül vermesi normal karşılanmalı. Gelecek yıl belki bu sayı 3 olacak, belki 23 olacak. Kazanan da hakederek aldığını bu şekilde bilir. Zaten ülkemizde bazılarının haklı olarak iddia ettiği gibi bir ödül furyası var. Ben kişisel olarak marifet iltifata tabidir diye düşündüğüm için buna itiraz etmiyorum. İsteyen herkes istediğine ödül verir. Buna kimse karışamaz. Önemli olan ödülün itibarıdır. Ödülün itibarı için belli unsurlar vardır:
1. Maddi değeri: Ben yılın sporcusuna 10 milyon dolar verirsem ilgi çeker. Bu ödülü ortaya kim koyarsa koysun bu ödül konuşulur ve bu ödülü kazanmak için uğraşılır.
2.Manevi değeri: Bunu da belirleyen unsurlar vardır:
a) Ödülü veren kurumun saygınlığı.
b) Ödülü alacakları belirleyen jüri.
c) Ödülün dağılımındaki adil olma, fair play duygusu.
d) Geleneksellik. SABAH'ın ödülünde itibarı sağlayacak olan 2 unsur var: 1. SABAH gibi ülkenin en köklü yayın kuruluşlarından biri tarafından veriliyor olması. 2. Ödülün kuponculuk, cep telefonculuk oynanmadan yani parası olanın kazanmasına imkan tanımadan saygın bir jüri tarafından belirlenmesi. Bu sistemde adalet, fair play duygularının da tatmin edileceğini tahmin ediyorum. Bir tek şey var gelenekselleşme. Bunun için de zamana ihtiyaç var. Ama bir miktarına şahit olduğum hazırlıklar, bu zaafın organizasyonla giderileceğinin işaretlerini veriyor. SABAH Spor Servisi, en ünlü, en cazip, en itibarlı ödüllerden biri olan Oscar'a benzer bir gece düzenlemiş. Ödülü kazanacak olanı o anda orada herkes öğrenecek. Herhangi bir seyirciyle SABAH Spor Müdürü aynı anda kazananı öğrenecek. Bu, ödülün saygınlığı açısından önemli. Burada titizlik gösterilmesi gereken en önemli konu seçimi yapacak olan jüri. 50 kişi olacakmış. Bu jüri öyle seçilmeli ki kimse itiraz edemesin. Hem bireysel açıdan dikkat edilmeli hem de genel dengeler açısından. Dünyanın en adil 50 F.Bahçeli'si ile en adil 50 G.Saraylı'sını koyun kimse inanmaz. Asıl zor iş bu. Burada hiçbir gölge olmamalı. Bugüne kadar SABAH Spor Servisi aylardır her jüri üyesi adayını ince eleyip sık dokuyor. Ben, türünde ilk olan bu seçim şeklinin artık neredeyse ipliği pazara çıkmış Yılın Sporcusu seçimlerine eski imajını ve itibarını iade edeceğine inanıyorum. SABAH Grubu'nda yer alan ATV'nin tutumu da çok önemli. Türkiye'de hiç yapılmamış bir şeyi yaparak kırmızı halıdan yürüyerek gelenlerden başlayarak bütün geceyi kapsayan naklen yayın yapmaya cesaret edebilirlerse bu ödülün Türkiye'nin en değerli ödülü olması daha kolay sağlanır. Bizim televizyoncularımız nedense bu tür geceleri canlı yayınla naklen verme fikrine alışamadılar. Futbol maçını yayınlıyorlar ama böyle ilgi çekebilecek olayları es geçip klasik yayınları tercih ediyorlar.
*Sporcu adaylar arasında 14 yaşından 37 yaşına kadar bir yelpaze var.
Türkiye'de medya, futbol dışı sporları fazla izlemediği için kamuoyu, birçok sporcuyla bu ödül sayesinde tanışacak. Kim olduklarını, ne yaptıklarını öğrenecekler. Bu da önemli. Birden haber olacaklar, televizyon ekranlarında görünecekler. Bu, sporcuları teşvikte çok önemli bir rol oynayacak. Bildiğim kadarıyla 10 spor dalında 3'er aday var. Aslında az. En az 5 olmalıydı. Ama futbol, basketbol gibi dallardan 5 aday bulursunuz da diğerleri için zor. Genç SABAH Spor ekibinin bu 3'er adayı bulmak için aylardan beri yaptıkları titiz çalışmaları görüyorum. Bu yüzden işe 3'er adayla başlamayı doğru buluyorum. Gelecekte spor sayfaları gerçekten spor sayfaları gibi olduğunda 5'er aday bulmakta güçlük çekmeyeceğiz. Ben, Olimpik sporları en yakından izleyen gazetecilerden biri olduğum halde pek çok ismi bu yarışma sayesinde duyuyorum. Jüride yer alanlar için de bu bir sıkıntı. Bu yüzden SABAH'ın adayları tanıtmak üzere hazırlayacağı dosyalar çok önemli.