Türkiye'de gündeme oturan Kürt açılımı tartışması Washington'da nasıl algılanıyor? AK Parti'nin Kürt Açılımı henüz ABD basınında fazla ilgi görmedi. Fakat bu durum Türkiye'yi yakından takip eden Amerikalı yetkililerin başlayan yoğun tartışmayı dikkate almadıkları anlamına gelmiyor. Tam aksine, Washington Kürt meselesini Türkiye'nin en önemli sorunu olarak görüyor. Ancak her konuda olduğu gibi Amerika bu meseleye kendi ulusal çıkarları çerçevesinde yaklaşıyor. Durum böyle olunca da devreye haliyle hemen Irak ve Irak Kürtleri giriyor. Türkiye'de olup bitenin Irak'ın geleceğini nasıl etkileyeceği önem kazanıyor. Bu nedenle Washington'u anlamak açısından asıl sorulması gereken soru şu: kendi Kürt meselesini çözmüş olan bir Türkiye, ABD açısından Irak'ta ne ifade eder ? Bu soruya verilecek en kısa cevap şu: Kendi Kürt meselesini çözmüş bir Türkiye zaman içinde Irak Kürt bölgesinin en yakın dostu olur. Ankara ve Erbil arasında yaşanacak ve de zaten bir süredir yaşanmakta olan bu tür bir "birliktelik" Washington açısından tabii ki son derece olumlu karşılanıyor.
Bölünme istenmiyor
Neden mi? Çünkü Obama yönetimi artık Irak'tan çıkmak için gün sayıyor. Bu çıkışı tamamlamak için Irak'ta belirli bir istikar gerektiriyor. Washington için geride bölünmüş bir Irak bırakmak hiç de arzulanır bir şey değil. Bölünmüş bir Irak'ı söyle bir gözünüzün önüne getirin. Kuzey'de Türkiye'nin düşman kabul edeceği bir bağımsız Kürdistan, güneyde İran'ın etkisi altında bir Şii yönetimi, merkezde ABD karşıtı bir Sünni Irak. Böyle bir tablo neden Washington'un çıkarına olsun? Irak'tan çıkmak için can atan Obama yönetimi neden böyle yeni savaşlara gebe bir Irak istesin?
Bundan dört yıl önce Irak'ta kan gövdeyi götürürken, büyük bir ümitsizliğe kapılan ve "Irak'ı Sünni, Şii ve Kürt olarak ayıralım, savaş bitsin" kolaycılığına kaçan, bugünün Başkan Yardımcısı Joe Biden artık bırakın bölünme "esnek konfederasyon" lafını bile ağzına almıyor. Nitekim Obama yönetimi, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'yi sürekli olarak "ulusal birlik" konusunda uyarıyor. Başta Kürtler olmak üzere Washington Irak'taki tüm tarafları bu yönde teşvik ediyor.
Washington tedirgin
Bütün bu nedenlerle Washington için ideal olan federal bir Irak çerçevesinde Irak'ın Şii, Sünni ve Kürt yapısını tek çatı altında korunması. Peki böyle bir Irak'ın önündeki en büyük engel nedir? Tabii ki iç savas. ABD açısından Irak'ta bir Kürt-Arap veya Sünni-Şii savaşı tam bir kâbus olacaktır. Böyle bir Irak'ta ABD geri çekilişini düzgün bir şekilde başaramayacak ve de her ihtimalde Irak'ta bırakmayı düşündüğü 20-30 bin Amerikalı asker bir iç savaşın ortasında kalacaktır. Bu nedenle Obama için Irak'ta şu anda en önemli konu istikrar. Ve gene bu nedenle son zamanlarda artan Kürt-Arap gerginliği karşısında Washington son derece tedirgin. Böyle bir ortamda Obama yönetiminin en son görmek isteyeceği şey iyi gitmekte olan Türk-Kürt ilişkilerinin de bozulmasıdır. İyi gitmekte olan Ankara-Erbil ilişkilerini bozacak en tehlikeli gelişme ise PKK saldırıları olacaktır.
İşte bu genel çerçeve içinde, Washington Türkiye'ye askeri ve siyasi destek veriyor. Hem PKK'nın askeri açıdan çökertilmesi, hem de Güneydoğu'da artmakta olan Kürt milliyetçiliğinin daha fazla geç kalınmadan demokratik reformlar sayesinde kontrol altına alınması ortak hedef. Sözün kısası Irak'ta istikrar ve Türkiye'de barış ve demokrasi adına Washington AK Parti'nin Kürt açılımına sessiz bir şekilde ama gönülden destek verecektir.