Mart ayında devreye giren ÖTV indirimiyle pazar canlanmış, otomobil fabrikalarında çarklar yeniden dönmeye başlamıştı. Artan satışlar nedeniyle, Maliye de beklenenin üzerinde ÖTV geliri elde etmişti. Yani ÖTV indirimi işe yaramış, hükümet dahil herkes teşvik paketinden memnundu.
Bu tabloya bakıldığında otomotivcilerin üç aylık ÖTV karnesinin yıldızlı pekiyi olacağı ve ÖTV indiriminin aynen devam edeceği tahmin ediliyordu. Ancak, beklenen olmadı. 1600 cc otomobiller için üç ay boyunca yüzde 37'den yüzde 18'e çekilen ÖTV oranı yüzde 27'ye yükseldi. Hükümet bu kararıyla, otomotivcileri sınıfta bırakmadı, sadece geçer not verdi.
Hükümet, mobilya ve beyaz eşya sektörüne ise yıldızlı pekiyi verdi. ÖTV indirim oranı aynı kaldı. Bunun nedeni mobilya ve beyaz eşyada ÖTV indiriminin yüzde 100 olarak satış fiyatlarına yansıması.
Otomotivcilerin karnesinin kötü olmasının nedeni ise, kafaları karıştıran stok rakamları, tüketicilerden gelen şikâyetler ve ÖTV indiriminin tam olarak fiyatlara yansıtılmaması. Yapılan araştırmalar otomotivde ÖTV indiriminin yüzde 80'nin fiyata yansıtıldığını ortaya koyuyor.
Anlaşılan ÖTV gelirinin artması, yerli otomobillerin pazar payının yükselmesi bile otomotivcileri kurtarmaya yetmemiş. İnce eleyip sık dokuyan hükümet, otomotivcilere sıfır hocacı gibi davranmış.