KCK ve Kongra-Gel geçen hafta ortak bir metin yayınladılar. "Siyasi Tutum Belgesi" adı verilen metinde, "Kürdistan'ın dört parçası"nda izlenecek politikalar anlatıldı.
10 maddelik metinde, şöyle bir paragraf vardı:
"Rojava'da üçüncü çizgi olma temelinde şimdiye kadar sürdürülen siyasetin daha da geliştirilerek geçici seçim yönetiminin ilan edilmesi ve bunun bir Kürt mahalli idaresini inşa düzeyine ulaştırılması..."
Şifre gibi... Konuyla ilgilenmediyseniz veya konuyla ilgili değilseniz, on kez de okusanız bir şey anlamanız mümkün değil.
***
Bakın bu karmaşık cümlede neler neler var...
Her şeyden önce
"Rojava", Suriye'de Kürtler'in yaşadığı bölgenin adı. Ya da PKK'nın jargonuyla söylemek gerekirse, "Batı Kürdistan". Kısacası, Kamışlı ve çevresi.
Paragraftaki
"Üçüncü Çizgi" ifadesinin ise anlamı şu: "Suriye'de ne Esad rejimini destekleyeceğiz, ne de silahlı muhalifleri..."
Ya ne yapacaklar. Cevabını veriyorlar:
"Geçici seçim yönetiminin ilan edilmesi ve bunun bir Kürt mahalli idaresini inşa düzeyine ulaştırılması..."
***
Gelelim bölgedeki duruma...
PKK'nın Suriye kolu olan PYD, ülkenin Türkiye sınırına yakın olan "Rojava" bölgesinde Kobani, Afrin, Ras-el-ayn, Dirbesiye, Amude, Derik, Jirke Lege, Tirbespiye, Tiltemir gibi yerleşim merkezlerini denetimi altına aldı. Bölgenin en büyük kenti Kamışlı halen Esad güçlerinin elinde ama orada da sivil yönetim PYD'de. Ayrıca Rakka, Hasaka, Halep gibi büyük kentlerin Kürt çoğunluklu mahalleleri de PYD'nin elinde.
PYD'liler söz konusu kent ve kasabalarda oluşturdukları yönetime farklı siyasi görüşe sahip Kürtler'in temsilcilerini de aldıklarını söylüyorlar. Ama kesin olan bir şey varsa, o da dizginleri kesinlikle PYD tutuyor. Sıkı sıkıya. Kent ve kasaba yönetimlerinin üst kurulu olan
"Kürt Ulusu Yüksek Konseyi" ile.
***
KCK ve Kongra-Gel'in "Siyasi Tutum Belgesi"nde de vurgulandığı gibi, PYD şimdi bölgede yeni bir atağa hazırlanıyor.
Ne o? Cevap:
Kendi hükümetlerini kurmak! Ayrıca kendi bölgeleri için bir geçici anayasa hazırlamak! "Bunu tek başımıza yapmayacağız" diyorlar PYD yöneticileri ve ekliyorlar: "Kuracağımız hükümette bölgedeki tüm etnik gruplara ve tüm siyasi oluşumlara yer vereceğiz."
***
Hedefleri: Geçici hükümet ve geçici anayasadan sonra bölgede seçimler düzenlemek.
Bu amaçla PYD bir süredir bölgedeki sivil toplum örgütleri, siyasal partiler, dini gruplar ve halk temsilcileriyle görüşmeler yapıyor.
Bu görüşmeler sonrası en geç üç ay içinde geçici yönetimi oluşturmak için bir komite kurulacak. Geçici yönetim, "Kürt Ulusu Yüksek Konseyi"nin yerini alacak. Sonra sıra bir "Toplumsal Sözleşme", yani anayasa hazırlamaya gelecek. Bu anayasa referanduma sunulacak. Referandumdan üç ay sonra da "Batı Kürdistan Halkları Meclisi" üyelerini, yani parlamentoyu belirlemek için seçime gidilecek.
***
"Ortak Tutum Belgesi"ndeki "Rojava'da üçüncü çizgi olma temelinde şimdiye kadar sürdürülen siyasetin daha da geliştirilerek geçici seçim yönetiminin ilan edilmesi ve bunun bir Kürt mahalli idaresini inşa düzeyine ulaştırılması" ifadesi ile işte bunlar kastediliyor...