Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Fıkra gibi

Avrupa Birliği, malumunuz, bir "Utanç rekoru"na imza attı: Türkiye ile müzakerelerde üç dönem başkanlığında (Belçika, Macaristan ve Polonya) bir başlık bile açılamadı.
2012'nin ilk yarısının dönem başkanı Danimarka da, "Biz en az bir, mümkünse iki başlık açmaya kararlıyız" demesine rağmen, iki ayda arpa boyu yol gidemedi.
Zaten iki başlık açması mümkün değil. Zira masaya getirilebilecek üç başlıktan sadece birinin açılması şansı var: "Sosyal politikalar ve istihdam". AB Konseyi'nin, Fransa'nın ve Rumlar'ın veto etmediği diğer iki başlık, "Rekabet politikası" ile "Kamu alımları" o kadar çok yasal düzenleme gerektiriyor ki, Danimarka'nın dönem başkanlığının kalan 4 ayında yetiştirilmesi mümkün değil.

***

Neyse; asıl konumuz başka. AB Konseyi (Devlet ve hükümet başkanları kurulu), Sırbistan'dan kopan Karadağ'ın AB ile katılım müzakerelerinin açılmasına "Yeşil ışık" yakarken bir de "İlke kararı" aldı. Oybirliğiyle alınan karara göre, Karadağ'dan başlamak üzere bundan böyle AB'ye üye olmak isteyen ülkelerle müzakerelerde önce 23 ve 24'üncü başlıklar açılacak. O başlıklar açılmadan diğer başlıkların hiçbirine geçilemeyecek.
O başlıkların konusu ne? Hatırlatayım:
23 numaralı fasıl "Yargı ve temel haklar" başlığını taşıyor. Yani, yargı bağımsızlığı ile demokratik toplumun olmazsa olmaz haklarını kapsıyor.
24 numaralı fasılın başlığı ise "Adalet, özgürlük ve güvenlik". O da adalet sisteminin hızlı işlemesi, tutukluluk süreleri, temel özgürlüklerin (düşünce, ifade ve inanç) korunmasıyla ilgili...
***

Gelelim asıl konumuza...
Türkiye ile katılım müzakerelerinin başlatıldığı 3 Ekim 2005'ten bu yana 35 başlığın 13'ü açılabildi.
2006 Aralık'ındaki AB Konseyi'nde, liderler 8 başlığı askıya aldı. Başlık numaralarıyla birlikte vereyim: "Malların serbest dolaşımı" (1), "İş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi" (3), "Mali hizmetler" (9), "Tarım ve kırsal kalkınma" (11), "Balıkçılık" (13), "Taşımacılık politikası" (14), "Gümrük birliği" (29), "Dış ilişkiler" (30).
Buna ek olarak Fransa, "Tam üyeliğe götürecek" gerekçesiyle 5 başlığa ambargo koydu: "Ekonomik ve parasal politika" (17), "Bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu" (22), "Tarım ve kırsal kalkınma" (11), "Mali ve bütçesel hükümler" (33), "Kurumlar" (34).
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi açık artırmaya katıldı, "6 başlığa da benden veto" dedi: "İşçilerin serbest dolaşımı" (2), "Enerji" (15), "Yargı ve temel haklar" (23), "Adalet, özgürlük ve güvenlik" (24), "Eğitim ve kültür" (26), "Dış güvenlik ve savunma politikaları" (31).
***

Bir yandan AB Konseyi, "Bundan böyle tam üyelik müzakereleri başlatılan ülkelerle önce 23 numaralı 'Yargı ve temel haklar' ile 24 numaralı 'Adalet, özgürlük ve güvenlik' başlıkları açılacak. O iki başlığın işlemleri tamamlanmadan hiçbir başlığa geçilemeyecek" diyor.
Öbür yandan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye ile müzakerelerde 23 ve 24 numaralı başlıkları veto ediyor.
Ve hiçbir AB üyesi, hiçbir AB lideri bu komik çelişkiye ağzını açmıyor.
Ve AB Komisyonu'nun hiçbir üyesi "Koskoca Avrupa rezil ediliyor" tespitini yapma cesaretini bile gösteremiyor.
Bize de katıla katıla gülmek kalıyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA