Bugün Demokrat Parti'nin kuruluşunun 65'inci yıl dönümü... Türkiye'nin tek şef, tek parti döneminden çok partili döneme geçişinde bu tarihin önemi çok büyük. Kurulduktan 4 yıl sonra 14 Mayıs 1950'de "Yeter Sez Milletin" sloganıyla iktidara gelen DP, 10 yılda toplumsal uzlaşmadan, ekonomik kalkınmaya birçok yeniliğe imza attı. Ama en önemlisi sivil siyaset yolunun açılmasıydı.
Bu nedenle artısı ve eksisiyle DP dönemi bir sivil dönemdi. Dindarlar, Kürtler ve azınlıkların biraz olsun rahat ettikleri bir dönemdi. Ama ne yazık ki o dönemi de "Tek parti" zihniyetinin ürettiği 60 askeri darbesi yıktı. Hem de toplumun çok sevdiği başbakan Adnan Menderes ve iki arkadaşını idam sehpasına göndererek.
Önceki gün Meclis kürsüsünden AK Parti Milletvekili Zeynep Dağı, DP'nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle sivil siyaseti önceleyen sıcak bir konuşma yaptı. DP geleneğine AK Parti'nin sahip çıktığını söyleyen Dağı'nın şu sözleri ilginçti:
"Tek parti döneminin anti demokratik uygulamalarını bu ülkenin bekası için bir model olarak gören zihniyet, hâlâ pusuda bekliyor."
AK Partili Zeynep Dağı, DP'ye sahip çıkıp anarken, adı DP olan partinin eski DP'nin tam tersi cenahta rol üstlenmesi ilginç değil mi?