Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Dövizle askerlik herkesin hakkı

Yıllardır bedelli askerliği tartışıyoruz. Gelinen noktada ne yazık ki bir çözüm üretilmedi. Rakamlar gerçekten ürkütücü. Resmi rakamlara göre 1 milyon 200 bin civarında asker kaçağı var.
Bunun önemli bir kısmını yıllardır "bedelli askerlik" için çaba harcayan iş güç sahibi insanlar oluşturuyor.
Bu sorunu çözme açısından AK Parti hükümeti umut vermiyor ama sorunun gündemden düşeceği de yok. Çünkü haklı bir toplumsal talep var.
Önceki gün Ahmet Özal'la konuşuyordum.
İlginç bir noktadan baktı:
"Tam 21 yıldır Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesi ihlal ediliyor."
Bu da nereden çıktı dememe kalmadan devam etti:
"Bu eşitsizlik Anayasa Mahkemesi'nce giderildiğinde bedelli askerlik kanunu çıkartılmasına gerek kalmadan fiili olarak bedelli askerlik tüm TC vatandaşları için geçerli olacaktır."
Nasıl? Özal'a göre "dövizle askerlik" hakkıyla...
Dövizle askerlik, 1980'lerin başında, askeri hükümet döneminden beri uygulanıyor.
Bu konuyla ilgili son değişiklik, 2005'te yapıldı.
Buna göre, en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunan işçi, işveren veya bir meslek ya da sanatı icra edenler dövizle askerlikten yararlanabiliyor.
Ayrıntıları bir yana bırakıyorum, dövizle askerlik yaptırmanın bir tek gerekçesi vardı: Türkiye'nin döviz ihtiyacı... Bunun için de yurtdışında çalışan Türk vatandaşlarının işlerini kaybetmemeleri gerekiyordu.
İşte bu mantıkla dövizle askerlik devreye sokularak ülkenin döviz ihtiyacı karşılandı. İlginçtir, o dönemde Türk Parasını Koruma Kanunu nedeniyle döviz taşımak bile suçtu. Bu kanun da 1989'da kaldırıldı. Ahmet Özal tezini şöyle bitiriyor:
"Tam 21 yıldır, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ile Türkiye'de yaşayan Türk vatandaşları aynı serbest döviz ve kambiyo yasalarına sahiptir.
İkisi de ülkeye döviz kazandırabiliyor.
Bugün ülkede yaşayan Türk vatandaşları yılda 100 milyar dolar civarında döviz kazandıran mal ve hizmeti üretiyor. O zaman ikisi de aynı yasadan yararlanmalı.
Aksi halde bu, anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır..."
Yanlış mı?
Özal'a göre bir kişi Anayasa Mahkemesi'ne başvursa bu iş biter...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA