Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Umman gezisinde gazeteciler daha çok iç politikaya yönelik sorular sordu. İkinci gün de kural değişmedi. Gül, Umman Sultanı Kâbus Bin Said El Said ile görüşmelerini ve ikili ilişkilerde atılan adımları anlattı ama sorular daha çok iç politikaya ilişkindi.
Ahmet Türk'e saldırı da soruldu, taş atan çocuklar da... Şu sıralarda ikinci plana düşen "Demokratik açılım" meselesine nasıl baktığı da önemliydi. Cumhurbaşkanı Gül, doğrultunun değişmediğini belirterek şöyle dedi:
"Türkiye standartlarını yükseltmek zorunda. Bu meseleler kronikleşmeden işin içinden çıkılmaz hale gelmeden halledilmeli. Bunları halının altına süpüremeyiz. Sorunlarımızı kendi kafamızla kendi gönlümüzle yoluna sokacağız."
Gezi, siyasi açıklamaları bir yana bırakırsak, Türkiye açısından, özellikle de iş dünyası açısından verimli oldu.
İkinci gün gezinin de hedefi olan Umman- Türkiye iş forumuna katılıyoruz. Geziye 100'ü aşkın işadamının katılması boşuna değil. Ummanlıların verdiği rakama göre önümüzdeki süreçte üst ve altyapı için 11 milyar dolar, doğalgaz ve petrol için 19 milyar dolar, turizm alanları için ise 20 milyar dolar civarında yatırım düşünülüyor. İlişkilerin güçlenmesi, bu pastadan Türkiye'nin alacağı payı etkileyecek. Şu anda 4 milyar dolarlık yatırımı sürdüren Türk işadamları, 5 milyar dolarlık yatırımın da netleşmesini bekliyor.
Cumhurbaşkanı Gül, işadamlarını karşılıklı yatırım yapmaya çağırırken umutlu bir haber veriyor: "5 milyar dolarlık, netleşmesini beklediğimiz yatırım için umut verici gelişmeler oldu. Öyle uzun sürede değil, iki üç ay gibi kısa sürede bu olabilir. Ayrıca savunma sanayisinde önemli adımlar atabiliriz. Zırhlı araç ve hücumbotta çok iddialıyız. Turizm olanakları da çok yüksek." Cumhurbaşkanı Gül, Türk film ve dizilerinin de çok tuttuğunu sözlerine ekledi.
Geziye katılan işadamları da sonuçtan memnun. DİEK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı şöyle diyor: "İlişkilerimizi artırmak istiyoruz. Şu anda burada 18 işadamımız iş yapıyor. Cumhurbaşkanımızın bu girişimi bizim önümüzü daha da açacak."
Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ise bazı sorunlar olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor: "Geldiğimiz nokta iyi bir nokta ama hâlâ sorunlarımız var. İş makinelerimizi getirirken yüzde 5 vergi alınıyor. Ayrıca Ummanlı 30 kişiyi çalıştırma koşulu var. Bunları aşarsak çok daha iyi olacak."