Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tam 6 ay önce ocak ayında bir söz vermişti. Kanada ile Türkiye arasında yıllardır imzalanmayan "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması" için talimat verdiğini belirtip şöyle diyordu:
"O işe başladık. Karşılıklı çifte vergilendirme anlaşması için bugün de talimat verdim. Türk Hava Yolları'nın da seferleri başlatması için oradaki arkadaşlara da talimat verdim. İlk defa size açıklıyorum"
Gerçekten de Maliye Bakanlığı bürokratlarının anlaşmayı hazırlayarak Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiklerini daha önce yazmıştım.
Geçtiğimiz hafta Ankara'da Türkiye Kanada ilişkilerinde hareketli saatler yaşandı. Kanada Dışişleri Bakan Yardımcısı Ankara'daydı ve önemli görüşmeler yaptı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmesi bir yana, asıl dikkat çekici olan Maliye Bakanlığı yetkilileri ve Meclis'teki Kanada Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyeleriyle görüşmeydi.
Bu görüşmelerin anlamı şu; Kanada Türkiye arasında sürüncemede kalan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın imzalanması ve THY'nin Kanada'ya direkt uçuş yapabilmesi.
Bu konuyu sık sık yazıyorum çünkü Türkiye için önemli buluyorum.
Neden önemli olduğunu da daha önce yazdığım bir değerlendirme, çok açık biçimde ortaya koyuyor:
"Kanada Türkiye arasında karşılıklı direkt uçuşların başlaması bugün için 100 bin olan turist sayısını en az 300 binlere taşıyacaktır. Bunun anlamı şu; Türkiye'nin turizm geliri doğrudan 3 milyar dolar artar. Ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren 75 Kanada firması var. Kanada ile "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması" yapılırsa bu sayı 500 kadar olacaktır ki, bunun anlamı da yaklaşık 20 bin yeni istihdam demektir."
Doğrusu işin sadece ticari boyutu yok. Kanada'da 80 bine yakın Türkiye vatandaşı yaşıyor. Ayrıca Türkiye, Ortadoğu ülkeleri için de aktarma merkezi olabilir. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticari ve turistik ilişkinin yoğunlaşması bir zorunluluk... İşte bu zorunluluğun bir gereği olarak içinden geçtiğimiz günler önemli gelişmelere gebe...
Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir bürokrat şöyle diyor:
"Biz anlaşmayı hazırlayıp Kanada tarafına gönderdik. Karar verme sırası onlarda. Dışişleri Bakan Yardımcısı'yla da bu konuları konuştuk. Umarız fazla geciktirmezler."
Kanada Türkiye arasında Ermeni meselesinden kaynaklanan sıkıntılı ilişkilerin yerini, sıcak ilişkilere bırakmaması için hiçbir neden yok. Belki de asıl sorun bu ticari ilişkilerin zamanında kurulmamasıydı.