Sonunda Dubai Towers İstanbul'la ilgili anlaşma imzalandı. Ve 300 metrelik gökdelenle İstanbul da dünyanın en yüksekleri arasına girecek.
Zaten Yahya Kemal'ın 'Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul'u da, Nazım Hikmet'in 'Yedi tepeli şehri' de tarih olalı yıllar oldu. Şimdi yeni tepeler gündemde. Önce İş Bankası Kuleleri, şimdi de Dubai Towers İstanbul. Bu çıkışıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni bir dönemi başlatıyor.
Böylece, 'tarihi kimlikli' çarpık ve çirkin yapıların yer aldığı eski İstanbul geride kalıyor, yerini bir bölümüyle gökdelenlerin, modern binaların yükseldiği 'yeni İstanbul'a bırakıyor.
Aslında bu adım, İstanbul'un tarihi dokusu dışında atıldığında sorun değil, aksine yenilenmeye bile yol açabilir. Yeter ki iyi yönetilsin.
Kuşkusuz altyapı, ulaşım gibi derin sorunlar ortaya çıkacak. Ancak, bu süreçle birlikte artık ortada 'kaynak' meselesi de kalmayacak. Nasıl geleceği ve İstanbul'a ne kadar katkı sunacağı henüz belirsiz de olsa 5 milyar dolar gibi ciddi bir 'yabancı sermaye'den söz ediliyor.
Peki bu sermayeden İstanbul nasıl yararlanacak? Yeni yolların açılması, metronun devam etmesi, kanalizasyon sisteminin yenilenmesi doğrultusunda adımlar atılırsa sorun olmaz. Bu durumda gökdelenler yaratacakları 'sorundan' çok, çevresini yeniden şekillendiren, değiştiren 'cazibe merkezleri'ne dönüşür. Aksi halde daha önce açılan alışveriş merkezleri gibi şehre yeni yük getirmekten öteye geçemez.
Kartal da ortaklığın bir parçası
Ve önemli bir nokta daha.. Dubai Holding'le İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında kurulan Gayrimenkul Ortaklığı sadece Levent'teki İETT arsasıyla da sınırlı değil. Henüz açıklanmasa da kulislerden sızan bilgilere göre, asıl büyük çıkış, Kartal'daki taş ocakları ve çimento fabrikasının bulundukları alanlarda gerçekleşecek. Kartal'da yükselecek gökdelenler de bu ortaklığın içinde olacak.
Şimdi gelelim bu projenin adına.. Kuşkusuz yabancı ortak kendi adının İstanbul gibi tarihi bir kentte yaşamasını ister. Ama İstanbul'a sembol olacak bu yükseklikteki ilk binanın adını Dubai koymak ne kadar doğru?
İkiz kuleler kopya mı?
Dubai Towers İstanbul'un ikiz kuleleri de dikkatimi çekti. 'Matkap gibi kıvrılarak gökyüzüne çıkan iki cam kule' mimari projesi kime ait bilmiyorum ama bu 'kıvrılarak yükselen cam kule' çizimlerini bir süre önce İstanbul Avcılar'ın Ispartakule bölgesiyle ilgili haberleri yaptığım zaman gördüm. Tıpatıp aynısı oradaki projede vardı. Acaba mimarlık alanında da bilim dünyasında tartışılan 'intihal' gibi bir durum mu var? Sadece merak ettim...