Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Diyarbakır'da 'geçmişle yüzleşme'

Bütün gözler Diyarbakır'da. Diyarbakır hem Kürt sorunu açısından, hem de kentleşme ve yaşam standartı açısından bölgenin adeta özeti gibi.
Rakamlar bu açıdan çarpıcı. Nüfus 1 milyon 400 bin civarında. Kentteki 120 bin binanın 50 bini kaçak. 10 bin gecekondu var. İşsizlik oranı yüzde 55. 500 bin yeşil kartlı var. Kişi başına sadece 0.5 metrekare yeşil alan düşüyor. Kişi başına milli gelir ise bin 300 dolar.
Ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kürsüde. Müthiş bir sıcak var. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) bitirdiği bin 650 konut sahiplerine teslim edilecek.
Törende Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dahil hükümetin önemli isimleri de var.
Ama bütün gözler Başbakan Erdoğan'la Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir üzerinde. Çünkü bu tören sadece bir konut teslim töreni değil. Başbakan'ın aydınlarla yaptığı toplantıda ilk kez dile getirdiği 'kürt sorunu' açısından bir dönem olarak niteleniyor. Bu nedenle burada yapacak açılım merakla bekleniyor.
Ancak ortada garip bir durum var. Tören alanında beklenen kalabalık oluşmuyor. Yerel seçimlerde yüzde 30'u aşan oy alan AK Parti, tören alanına beklenen kalabalığı taşıyamıyor.
Başbakan kürsüde konuşmaya başlıyor. Kürt sorununa ilişkin açıklamaları pür dikkat izleniyor. Şu sözleri çoşku ve alkışlarla destekleniyor.
"Kürt sorunu bu milletin bir parçası değil, hepsinin sorunudur."
"Demokratik sürecin geriye doğru işlemesine izin vermeyeceğiz."
"Geçmişte yapılan hataları yok saymak büyük devletlere asla yakışmaz."
Başbakan Erdoğan üç kırmızı çizgileri olduğunun altını özellikle çizdi. "Etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik ve dinsel milliyetçilik."
Zaman zaman konuşması alkışlarla kesilen Başbakan Erdoğan, konuşmasının önemli bir bölümünü bölgeye yaptıkları yatırımlara ve 3 yıllık AK Parti iktidarının icraatlarına ayırdı.
Tören alanı bu sırada tam anlamıyla sessizleşti. Hatta bir grubun itirazları yükseldi. Bu itirazların uzaması AK Parti Teşkilatını da harekete geçirdi ve yoğun bir slogan yarışı başladı.
İki slogan öne çıkıyordu; "Türkiye sizinle gurur duyuyor ve Halkçı Başbakan"
Tören alanında en çok ilgiyi Başbakan Erdoğan ile görüşen aydınlar ve gazeteciler gördü. Oral Çalışlar, Ali Bayramoğlu, Mustafa Karaalioğlu, gazeteciler Gülay Göktürk, Taha Akyol, Aslı Aydıntaşbaş, Murat Yetkin Diyarbakırlılar'ın ilgilendiği isimlerdi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının son bölümünü yazar Adalet Ağaoğlu'nun önerdiği Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'Memleket' şiirine ayırdı. Diyarbakırlı şairin sözleri Başbakan'ın ağzından dökülünce orada oturan herkesin havası da ruhu da değişti.
Bir anda tören alanında duygusal ve pozitif bir hava yaratıldı. Tören bittiğinde ise basının ilgi odağında yine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir vardı. Baydemir, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını şöyle değerlendiriyordu; "Yeni bir beyaz sayfa açmak için herkesin özveride bulunması gerekiyor. Toplumsal barış ve refah için üstümüze düşen görevi yerine getirmeye hazırız" dedi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA