Çöp konusu ülkenin derin sorunlarından biri. Çevreyi, yeraltı sularını tehdit ettiği gibi, enerji, gübre ve ambalaj atıkları açısından yararlanılacak önemli bir değer.
Bu konuda önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde Çevre ve Orman Bakanlığı, İstanbul'da ise İSTAÇ kalıcı bir kampanya başlatıyor.
Bu konuda yazdığımız ' çantalı girişimciler' haberiyle önemli bir konuya dikkat çektik. Genç bir grup Türkiye'nin büyük kentlerini yöneten belediyelere giderek 'Biz Ankara'nın çöp işletmesini aldık, sizinkini de bize verin' önerisi götürüyordu.
Bu tespitlerimiz üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Mehmet Fatih Hatipoğlu aradı. Hatipoğlu 'Haberiniz çok güzel ama bizimle ilgisi yok' diyerek söze başladı ve şöyle devam etti: "Sözünü ettiğiniz 3-4 aylık bir olay. Sadece İstanbul, Antalya değil, Edirne, Tekirdağ gibi illere de gidilmiş. Ve ' Ankara'nın ihalesini biz aldık. Siz de bize verin' demişler. Bu konuyu İSTAÇ ile de konuştum. Bunların bizim ihaleyi alan şirketle bir ilgisi yok." Araya girip soruyoruz, " Ama giden isimler sizin ihaleyi alan firmanın ismini veriyor ."
Hatipoğlu şöyle yanıtlıyor: "Evet, ITC diye gidiyorlar. Ama ortada belge yok. Çeşitli illere giderek, biz orada iş aldık diyorlar. Biz belediyeleri uyardık. Hatta bir bayan ismi verildi. Bunların amacı AB fonlarından yararlanmak."
Hatipoğlu'nu bulmuşken Ankara'nın uzun yıllardır sorun olan ' Mamak Çöplüğü'nü nasıl ihaleye verdiklerini sorduk. Türkiye'de bir ilke imza atıldığını belirten Hatipoğlu, ihale olayını şöyle anlatıyor: "Mamak Çöplüğü'nün insan, çevre ve toplum sağlığına uygun hale getirilmesi için Türkiye'de ilk kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek önemli bir adım attı. ITC isimli İsviçre kökenli bir firmaya, 265 milyon dolar yatırım yapma karşılığı ihaleyle verildi." Şirketin yapacaklarına gelince, Mamak çöp depo alanının ıslahı, geri kazanım ve bertaraf tesisi, aynı projenin bir devamı olarak Sincan'a geri kazanım ve bertaraf tesisi kurulacak. Peki şirket tüm bunları neyin karşılığı yapacak? Sorunun cevabını Hatipoğlu şöyle açıklıyor: "Karşılığında biz çöpü onlara teslim ediyoruz. Elektrik üretimi onlara ait olacak. Çöpü istedikleri gibi değerlendirebilirler. Günlük 4 bin ton çöpümüz var. Bu çöpü bertaraf edin, geri kazanımını yapın, kompost üretin ya da enerji üretin."