Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul değil, sanki Sivasbul

Cem Yılmaz, her ne kadar kendisinin G.O.R.A'dan, yani uzaydaki bir gezegenden geldiğini söylese de, o aslında bir Sivaslı.. Ama sadece o değil, bugün İstanbul'da 1 milyon 600 bin Sivaslı yaşıyor. Kayıtlı seçmen sayısı ise 565 bin. Ve İstanbul'da faaliyet gösteren tam 658 Sivaslı derneği var.
Rakamlar çarpıcı... Eğer Sivaslılar İstanbul'un bir seçim bölgesinde yaşıyor olsalardı en az 7 milletvekili çıkarabilirlerdi. Belediye Başkanlığı'na gelince, İstanbul'un en büyük ilçelerinden Kadıköy'de belediye başkanı 190 bin oyla seçildi. Bu durumda Sivaslılar rahatlıkla Kadıköy ölçüsündeki üç ilçede belediye başkanlığını kazanabilirlerdi.
Kısaca bilinen ve söylenen şu ki, İstanbul'da en kalabalık Anadolu kenti Sivas...
Şimdi biraz Sivas-İstanbul ilişkisinin tarihine uzanalım. Aslında Sivas'ın İstanbul'la ilişkisi, Türkler'in İstanbul'la ilişkisiyle aynı tarihlere rastlıyor. Örneğin Fatih Sultan Mehmet'in hocası Molla Hüsrev Sivaslı. Osmanlı arşivlerinde, 1600'lü yıllarda Sivaslılar'ın İstanbul'a büyük göçünden söz ediliyor. Kayıtlarda, özellikle Kadızadeler'in akrabalarının yaşadığı köyleri İstanbul'a taşıdığı yer alıyor. Kısaca Sivas'ın göç süreci yaklaşık 600 yıllık bir tarihi kapsıyor. Bu derin tarihin öncesinde Selçuklular'ın, sonrasında Osmanlılar'ın merkez kenti Sivas, Cumhuriyet'in kuruluşunda da önemli bir rol oynadı. Bir anlamda Sivas Kongresi'yle Cumhuriyet'in temelleri bu kentte atıldı.
Böylesine derin bir tarihi geçmişe sahip Sivaslılar çok değil, 10 yıl önce vakıf kurdular. Vakfın bugünkü başkanı Muhsin Kaya... Sivaslılar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın Yönetim Kurulu'nda İlhan Kesici, Bülent Bakiler, Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Turan Alkan gibi önemli isimler var. Vakıf, bugüne kadar Sivas'la ilgili önemli işlere imza attı. Muhsin Kaya bu konuda şunları söylüyor: "Sivas'la ilgili 7 kitap yayınladık. 1994'ten bu yana her sene 500 çocuğumuza burs veriyoruz. Ayrıca giyim kuşam yardımında da bulunuyoruz. Festivaller, piknikler düzenliyoruz. Tatillerimizi çoğunlukla Sivas'ta geçiriyoruz."
Vakıf Başkanı Kaya, göçün devam edeceğini söylüyor ve ekliyor: "Hepimiz İstanbullu'yuz, ama insanlar geldikleri, doğdukları toprakları unutamıyor. Sivas'a destek veriyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA