Türkiye'nin bitmeyen sorunu kadrolaşma... Her iktidar değişimi kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanları tedirgin ediyor. "Kimin görevi değişecek, kim nereye gönderilecek?" sorusu akılları karıştıryor. Sağlık Bakanlığı ile Tabip Odaları arasında da iki yıldır zaman zaman gerginliğe dönüşen benzer şeyler yaşanıyor.
Son gerginliğin adı, 'Ya tercih, ya tayin.' Sadece İstanbul'da 2 bine yakın 'başasistan ve uzman doktor" Sağlık Bakanlığı'nın dayatmasıyla karşı karşıya.
İstanbul Tabip Odası'na göre, Sağlık Bakanlığı "Mecburi hizmeti" yeniden hortlatıyor. Sağlık Bakanlığı'nın, İstanbul Valiliği'ne gönderdiği yazıda, eğitim hastanelerinde görev yapan başasistanlara tayin için tercihte bulunulmaları öneriliyor. Ve şöyle deniliyor: "Eğer tercih etmezseniz otomotikman 'D' grubunu seçmiş olursunuz." Yani Doğu ve Güneydoğu illerini... Bir anlamda oralardaki doktor sıkıntısını gidermek için yapılan bir uygulama.
Ama, işin aslı böyle mi? İstanbul'da yaklaşık 2 bin doktoru ilgilendiren bu durum, bir son dakika gelişmesi. Çünkü, Sağlık Bakanlığı'nın yazıyı gönderdiği tarih 26 Eylül 2004. Son tercih tarihi 31 Ağustos 2004. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Osman Öztürk, bu durumu şöyle açıklıyor: "Verilen süreye bakar mısınız? 5 gün içinde karar verecek, tercih yapacaksınız. Okulların açıldığı bir dönem. Söz konusu insanların çoğu 7-8 yıldır burada. Ne yapacaklar? Bakanlık diyor ki, 'Ya tercih yapacaksınız, ya da Güneydoğu'ya göndereceğim sizi' Doğu ve Güneydoğu'nun doktor sorunu böyle mi çözülür?"
Sorunları, toplumun her kesimiyle, özellikle de sivil toplum örgütleriyle çözmek arzusu böyleyse doğrusu manzara hiç iç açıcı değil. Ve AB sürecindeki Türkiye'ye bu manzara hiç yakışmıyor.