Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

TOKİ ne yapmak istiyor?

Karaköy'den Beşiktaş'a giderken solda tam Tophane'nin girişinde çok romantik ve etkileyici bir reklam panosu var. Kent bir aşktır... Kent bir rüyadır. O İstanbul'dur.
Şimdi bu rüya şehir ne yazık ki yeni bir tehlikeyle karşı karşıya. Şehrin yeşil kalan alanları son günlerde parsel parsel satılıyor. Hem de devlet eliyle... Başbakanlık Toplu Konut Ortaklığı İdaresi geçmişin o gecekondularını yaratan emlakçılar gibi her gün bir bölgeyi satışa çıkarıyor.
İki örnek vereceğim... Biri Ataköy'den, öteki Beşiktaş'tan. TOKİ geçtiğimiz aylarda Ataköy'de
bulunan 10 parça arsayı satışa çıkardı.
İlk bakışta devletin elinde arsa var onu satıyor diyebilirsiniz. Ama öyle değil. TOKİ Ankara'da oturmuş, nerede arsa var, hangi arsayı kaça satabilirim derdinde, çünkü satışa çıkardığı arsalar Ataköy'de iki blok arasındaki ağaçlık alan. Ağaçlık deyince öyle birkaç ağaç değil, adeta orman... 40-50 yıllık devasa ağaçların bulunduğu alanlar, TOKİ yetkililerinin gözünde sadece parasal değer taşıyor.
Ataköylüler bu gelişme karşısında isyan ettiler ama kimseye dinletemediler. Bu alanlardan dördünü de bizzat orada oturan apartman sahipleri, 4 tanesini de Bakırköy Belediyesi alarak kurtardı. Ama iki yeri kurtaramadılar. Ataköy 1. Kısım'daki 2500 metrekareye yakın bir yer, 3 trilyon Türk Lirası'na satıldı. Üzerinde yüzlerce ağaç var. Ve bina yapılacak 100 metrekarelik bir boşluk bile yok.
Peki 3 trilyonu veren işadamı o parayı boşuna mı verdi? Teker teker o ağaçlar kesilecek, yerine beton yığını yükselecek. Ve İstanbul'u yönetenler de buna seyirci kalacak.
TOKİ Beşiktaş'ta da aynı şeyi yaptı. Le- vent'te birkaç arsayı böyle satışa çıkardı. Bunlardan biride Levent Üstzeren sokağın içinde uzun yıllardır fiilen park alanı olarak kullanılan 1400 metrekarelik arsa...
Bu satışların mantığında bir terslik var. Bir taraftan yeşile sahip çıkacaksınız, öte yandan
40 yıllık ağaçları keserek binalar dikeceksiniz. Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Akar, bu tür yerlerin kamu yararına terk edilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor; "İşin en vahim yanı, şehir planlama tekniğine aykırı bir uygulama söz konusu. Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesi atlanarak plan yukarıdan yapılıyor. Böyle şey olmaz."
Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar mesleği gereği şehirciliği bilen biri. "Metropol Şehirlerde Alternatif Yerleşim Birimleri" konusunda yüksek lisans derecesi almış...
Bayraktar'ın başında bulunduğu bir kurumun İstanbul'un yeşil alanlarını yok etmesi doğrusu insanı şaşırtıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA