Eylül sonunda ekonominin 2007 yılı yol haritasını çizmek için Ankara'ya çıkarma yapmaya hazırlanan IMF'den endişeli sinyaller alınıyor. Singapur'daki yıllık toplantıların ardından seçim yılının döneminin de resmi çizilecek. Önümüzdeki yıl reform hızının yavaşlayacağını gören IMF uzmanları, "İyi ekonomik politikalara" bir süre ara verileceğinin de farkında. Ekonomiyi dış şoklar karşısında kırılgan hale getiren cari açık sorununa özelleştirme yoluyla eskisi gibi destek gelmeyeceğini de her fırsatta söylüyorlar.
Özelleştirme demişken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "Babalar gibi satarım" söylemiyle simgeleşen son dört yılda bu alanda büyük başarılar kadar büyük sorunlara da imza atıldı. İşte size Tüpraş'ın yüzde 14.76 oranındaki azınlık hissesinin satışı. O tarihte çok etkileyici bulunan bu operasyonun perde gerisinde, İsrail'li işadamı Ofer' in olduğu kamuoyuna yansıyınca olumlu algılama değişmişti. Üstüne üstlük, bu satıştan birkaç ay sonra Tüpraş'ın yüzde 51'ine Koç Grubu'nun 4.1 milyar dolar vermesiyle devletin Ofer'le ilişkilendirilen süreçte zarara uğratıldığı iddia edilmişti. İddialar bir yana konu yargıya da taşındı.
Sonunda, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş'ın aslanlar gibi savunduğu işlem iptal edildi. Şimdi Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci kara kara düşünüyor. Öyle ya yüzde 14.76 oranındaki Tüpraş hissesi ilk satışta kimlerin elindeydi, şu anda kimlerin portföyünde? Hisselerin geri alınması mümkün mü? Görünürde "Fiili imkansızlıktan" sözediliyor. Ama bu gerekçe İdari Yargı'yı bağlamıyor. Yargı kararının yerine getirilmesi gerekiyor.
İki kritik yazı
Özelleştirme İdaresi yönetimi Tüpraş ve Ofer ile Global labirentinde çıkış arıyor. Öncelikle hisse satışına aracılık eden Global Yatırım'a yazı yazıldı. Tüpraş hisselerinin geri alınması zorunluluğu hatırlatıldı. Ardından "Nasıl bir çözüm getirilebilir?" kabilinden SPK'dan görüş istendi. Özelleştirme İdaresi'ne gelen cevaplar çözüm içermiyor.
Deyim yerindeyse İdare ne yapacağını bilemez halde. Bir şirkette yüzde 5'ten fazla hisseyi elinde tutan yatırımcı izleniyor ama küçük oranlı hisseler için aynı netlikte kayıt bulmak hayli güç. Hatta Özelleştirme yöneticileri, Ofer'in Tüpraş hissesi alıp almadığını bilmediklerini, bu yöndeki gazete haberlerini okuduklarını öne sürüyorlar. Özetle Tüpraş'ın yüzde 14.76 oranındaki hissesinin kamuya nasıl döneceğine ilişkin henüz bir formül olmadığı gibi olayın bu yanı da yeni davaların habercisi olacağa benziyor. Kurtuluş'taki Özelleştirme İdaresi'nde her şeye rağmen yaz sıcağında hummalı bir çalışma sürüyor.