Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, Dış Ticaret Müsteşarı olduğu dönemdeki bir icraatı daha tartışma konusu oldu. Kısa süre öncesinde EGS Grubu'na Eximbank'tan verilen kredinin 2001 yılında yeniden yapılandırılması nedeniyle "zimmet" suçlamasına hedef olan Tüzmen, şimdi de 2000 yılında Irak'la yapılan petrol ticaretinde, "çıkar sağlamakla" suçlanıyor. Tüzmen'in bugün bir basın toplantısı ile iddialara yanıt vermesi bekleniyor. Dönemin Devlet Bakanı Tunca Toskay ise "Söz konusu ticarete ilişkin resmi trafikte benim bir imzam yok. Ama yanlış bir şey yapıldığını sanmıyorum" dedi.
İZNİ, TÜZMEN İSTEDİ
İddialara göre, Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarı iken, doğrudan Başbakanlığa bir yazı gönderdi. Bu yazıda, Irak'a gitme ve petrol karşılığı anlaşma için özel yetki istedi. Başbakanlık bu yetkiyi verdi. Tüzmen, 16 Ocak 2000'de ırak Petrol Bakanı Raşid ile anlaşma sağladı. Bu kapsamda 4 Türk firması (Tekfen, Ram dış Ticaret, Öz Ortadoğu ve TPİC) Irak'tan 2.7 milyon ton petrol çekti. Tüzmen daha sonra Başbakanlığa bir yazı daha yazarak, Irak'tan alınan hampetrolün Tüpraş'a satılabilmesi için Tüpraş'ın görevlendirilmesini istedi. Bu onay da çıktı. Meclis Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu Başkanı Vahit Kiler ise bu gizli anlaşmanın belgesine ve firma seçtim kararının gerekçesine ulaşmaya çalıştı. BM'nin Irak'a karşı uyguladığı önlemlere uymadığı öne sürülen bu ticaretin belgesi ortaya çıkmadı.
KEMER ALTI TARTIŞMASI
Tüzmen'i, Başbakan Tayyip Erdoğan'la da karşı karşıya getiren süreç de Meclis Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu'nun, Irak'la yapılan petrol ticaretine ilişkin belgeleri istemesi ile başladı. Tüzmen, Erdoğan'la görüşerek, "Kemer altına vuruyorlar" dedi. Erdoğan'dan, "Ne var bunda? Sen de belgeleri ver" yanıtını alan Tüzmen, "gizli" dediği belgeleri vermedi. İstemesi halinde Başbakan'a sunacağını belirtmekle yetindi.
TOSKAY'IN KAYGISI
Dönemin Devlet Bakanı Tunca Toskay da "Devlet sırrı" olarak tanımladığı bu ticarete ilişkin bilgi vermesinin ağır cezalık suç olduğunu söyledi. Komisyonun peşine düştüğü belgede, Irak'tan petrol getiren firmalar ve yapılan tahsisler yeralıyor. Bu ticaretin gizli Başbakanlık onayına dayanılarak MGK'nın tavsiye kararları çerçevesinde yapıldığı belirtiliyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun soruşturduğu olayda, soruşturma onayında Tüzmen isminin geçmediği ancak Komisyon'un, o dönemle ilgili kuşkulu bulduğu konulara bakılmasının istendiği ifade ediliyor.